Dostupni linkovi

Održan miran protest protiv separtista u Donjecku


Mirni protest protiv proruskih separatista koji je organizovao najbogatiji čovjek u Ukrajini, Rinat Ahmetov, održan istočnom gradu Donjecku u vrijeme dok se Moskva, kako su najavili priprema za povlačnje vojnika sa granice s Ukrajinom.

Oko 400 aktivista odjevenih u dresove od " Šahtar " fudbalksog kluba, čiji je vlasnik Ahmetov, okupili su se u Donbas Areni - sportskog stadiona u centru Donjecka, nakon što su se u mnogim velikim industrijskim objektima u regiono oglasile sirene u podne kako bi obilježili početak protesta

Automobilske sirene u Donjecku takođe su se oglasile kao izraz solidarnosti s ljudima koji protestuju protiv proruskih separatista, koji su u aprilu proglasili tu ukrajinsku regiju u " Narodnu Republiku Donjeck" ( DNR ).

Na ekranu stadiona prikazan je video od juče sa TV izjavom Ahmetova u kojem je pozvao stanovnike Donjeck da učetvuju u svakodnevnim protestima protiv separatista.

Ahmetov je upozorio da će akcije prokremlj separatista, koji su okupirali upravne zgrade u gradovima širom Ukrajine na istoku zemlje, dovesti do " genocida ".

Rekao je da su pobunjenici nisu učinili ništa za regiju , ali su umjesto angažiranja u " razbojništva i pljačkanja."

Jedan od vođa pobunjenika u Donjecku, Denis Pušilin, zaprijetio da će nacionalizovati imovinu Ahmetova zbog njegovog odbijanja da plaća poreza takozvanoj samoproglašenoj "DNR" .

Ahmetov,čije bogatstvo se procjenjuje na 12 milijardi dolara, radi u ogromnoj industrijskoj oblasti u istočnoj regiji Donbas.
XS
SM
MD
LG