Dostupni linkovi

Srbija: 135.000 potrošača bez struje zbog poplava



Zbog vanrednih vremenskih neprilika, velike kiše i poplava, bez električne energije danas oko 13 časova u Srbiji je oko 135.000 potrošača.

Najkritičnije je u Lazarevcu, Obrenovcu, Valjevu, Paraćinu, i Smederevskoj Palanci, saopštio je EPS.

Najviše problema danas je nastalo u Obrenovcu, gde je trenutno pola grada bez struje, dok bi tokom dana alternatnivnim prespajanjima trebalo da se reši napajanje oko 80 odsto kupaca u Smederevskoj Palanci.

Ako se ostvare aktuelne prognoze i kiša prestane da pada, u naredna 24 sata trebalo bi da bude osposobljeno oko 80 odsto srednjenaponskih trafostanica koje su sada zbog bezbednosti isključene, najavili su iz EPS-a.

U proizvodnji električne energije, i dalje je najveći problem prekid proizvodnje uglja u Rudarskom basenu "Kolubara" i prekid u dovozu uglja u termoelektrani "Nikola Tesla".

Obrenovačke elektrane koriste zalihe uglja sa deponija. Iako je veći deo Obrenovca pod vodom, termoelektrane "Nikola Tesla" su bezbedne i ovi kapaciteti nisu ugroženi zbog poplava.

U Kostolcu se potpuno normalizovala proizvodnja uglja i električne energije.

Hidroelektrane na Dunavu prelivaju viškove vode, dok se na Drini trenutno situacija smiruje, ali su sve ekipe i dalje u pripravnosti i u toku su stalna dežurstva.
XS
SM
MD
LG