Dostupni linkovi

Kosovo traži posmatrače iz EU za izbore


Glasački listići
Glasački listići
Kosovo ubrzanim tempom radi na pripremama za prevremene parlamentarne izbore 8. juna. Od EU je zatraženo i da se pošalje posmatračka ekipa koja će pratiti održavanje izbora. U toku je prijava izbornih lista, koja će se okončati 16. maja u ponoć.

Američka ambasadorica na Kosovu, Tracey Ann Jacobson je nakon sastanka sa predsjednicom CIK-a Valjdetom Daka, rekla da SAD očekuju slobodne, transparentne i fer izbore koji će unaprijediti demokratiju na Kosovu i doprinijeti uspehu postignutom na lokalnim izborima.

“Transparentnost je najvažnija stvar. Druga najvažnija stvar je učešće”, kazala je ona, ohrabrujući sve da izađu na izbore.

“Samo glasanjem možete čuti vaš glas u tome na koji način vaše institucije mogu da vode zemlju prema budućnosti”, kazala je američka ambasadorka.

Kako bi se to dogodilo, Jacobson je navela, važno je da sve relevantne institucije odigraju svoju ulogu, i naglasila da će CIK, iako u kratkom vremenskom periodu, biti u stanju da organizuje ove izbore.

Ona je dodala da će se sastati sa svim političkim liderima kako bi ih ohrabrila na saradnju sa svim relevantnim ljudima, i kako bi se osiguralo da neće biti krađe glasova.

“Svjesna sam da je krađa glasova na prošlim nacionalnim izborima bio najveći problem. Veoma je važno da se sačuva glas naroda”, kazala je Jacobson.

Ona je dodala da je OEBS spreman da pruži pomoć, kao i ambasada SAD-a na Kosovu.
Predsednica CIK-a Valjdete Data izrazila je posvećenost CIK-a, i kazala da će se maksimalno raditi na organizaciji izbora.

„CIK je počeo saradnju i sa relevantnim institucijama kako bi se postigao zajednički cilj da ovi izbori budu fer, demokratski i slobodni, i kako bi se svim gradjanima pružile ravnopravne mogućnostima svim gradjanima Republike Kosova“, kazala je Daka, dodajući da od političkih subjekata očekuje doprinost u održavanju ovih izbora.

Iz CIK-a su takodje saopštili da će OEBS i ovog puta pomoći proces glasanja na severu zemlje.

Inače, CIK je zaključio osam koalicija političkih partija za predstojeće izbore. GI ’Srpska’, Samostalna liberalna stranka i GI SDP Oliver Ivanović, najavili su da će na izborima nastupiti sa zajedničkom listom.

Inače, kampanja za prevremene parlamentarne izbore u zemlji počinje 28. maja, i traje do 6. juna.

Na prevremenim parlamentarnim izborima 8. juna očekuje se da će po starom izbornom zakonu glasati oko 1.8 miliona glasača.
XS
SM
MD
LG