Dostupni linkovi

Trodnevna nacionalna žalost u Turskoj


Turska: Spasioci izvlače mrtve i povređene posle eksplozije u rudniku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Turska: Spasioci izvlače mrtve i povređene posle eksplozije u rudniku

Rodbina rudara okuplja se pred ulazom u rudnik u Somi. Iščekuju vijesti o svojim namiljima. Spasioci nastoje doći do preživjelih, a u okno se stalno upumpava kisik, jer je manjak kisika najveća opasnost za one koji su ostali zatrpani u uskim rovovima na oko 2 kilometara dubine i 4 kilometra od ulaska u rudnik. U trenutku nesreće pod zemljom je bilo 787 rudara.

Povređenog rudara prenose do ambulatnih kola
Povređenog rudara prenose do ambulatnih kola
Rudnik se nalazi oko 450 kilometara zapadno od Ankare i u privatnom je vlasništu. Ministar energetike Taner Jidliz strahuje da se radi o najvećoj rudarskoj tragediji u povijesti zemlje.

„ Nažalost, posljednje brojke govore da je više od 230 mrtvih. 80 rudara je ranjeno. Medju ranjenima ima i spasilaca“ kaže ministar.

Jidliz je poručio da je pokrenuta opsežna istraga o uzrocima nesreće i dodao da nije riječ ni o kakvoj eksploziji metana, već da se na izvučenim tijelima stradalih jasno vidi da su stradali trovanjem karbon-monoksidom.

Broj žrtava bi mogao biti veći, no okupljeni ispred ulaza u okno se nadaju da ima još živih koji bi mogli biti spašeni.

Područje oko rudnika obavijeno je dimom.

I ova nesreća je upozorila na loše uvjete rada u rudnicima. Prema Medjunarodnoj organizaciji rada, Turska je treća najgora zemlja na svijetu po broju poginulih na radnom mjestu.

Na mjesto nesreće već su stigli brojni turski dužnosnici i političari.

Turski premijer Recep Tajip Erdogan je odgodio posjet Albaniji.

Opozicija je optužila vladu što ranije nije reagirala na njihove zahtjeve da se istraži stanje u rudnicima. Do sada je najteža nesreća bila 1992. u rudniku Zonguldak, na Crnom moru kada je poginulo 270 rudara.

Zbog nesreće u Somi Turska je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost.
XS
SM
MD
LG