Dostupni linkovi

Kan: Počinje 67. Filmski festival


U Kanu danas počinje 67. Međunarodni filmski festival tokom kojeg će se do 25. maja za Zlatnu palmu takmičiti 18 filmskih ostvarenja, među kojima filmovi Žan-Lika Godara, Dejvida Kronenberga, braće Darden i Kena Louča.

Na spisku se nalaze Godarov film "Adieu au langage" (Francuska), Kronenbergov "Maps to the stars" (Kanada), Loučov "Jimmy's Hall" (Velika Britanija) i "Deux jours, une nuit" braće Žan-Pjera i Lika Dardena.

Festival počinje premijernim prikazivanjem filma Olivijea Daana (Olivier Dahan) "Grejs od Monaka" (Grace de Monaco) s Nikol Kidman u glavnoj ulozi. Kneževska porodica Grimaldi, koja vlada Monakom, najavila je da će bojkotovati film jer smatra da ostvarenje ne prikazuje na vjerodostojan način život princeze od Monaka.

Očekuje se da će crvenim tepihom proći brojne zvijezde među kojima Nikol Kidman, Silvester Stalone, Harison Ford, Arnold Švarceneger, Hilari Svonk, Tomi Li Džouns, Kirsten Stjujart, Rajan Gosling, Katrin Denev i Marion Kotijar.

Italijanska diva Sofija Loren (79) biće počasni gost sekcije festivala "Filmski klasici". Tu selekciju će otvoriti film "Osam i po" Federika Felinija.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija festivala, koji se smatra najznačajnijim u svijetu, je novozelandska režiserka Džejn Kempion, jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu, 1993. godine za film "Klavir".

Pored nje, u žiriju će biti američki glumac Vilem Defo, francuska glumica Karol Buke, američka režiserka Sofija Kopola i iranska glumica Lejla Hatami. Zaštitno lice festivala ove godine je preminuli italijanski glumac Marčelo Mastrojani, koji je prikazan na velikom najavnom plakatu festival.
XS
SM
MD
LG