Dostupni linkovi

Uprkos presudi Turska neće nadoknaditi štetu Kipru


Turska nema namjeru da isplati 90 milijuna eura ( 124 miliona dolara ) Kipru po nalogu Evropskog suda za ljudska prava, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu .

Sud u Strazburu je naredio isplatu novca kao naknadu za Tursku invaziju na ostrvo prije 40 godina .

Mediteransko ostrvo je podijeljen 1974. kada je turska poslala svou vojsku u tu zemlju nakon kratkotrajnog puča kiparskih Grka koji su bili pristalice ujedinjenja s Grčkom.Južni dio države kiparskih Grka priznat je u cijelom svijetu a otcijepljeni entitet kiparskih Turaka na sjeveru priznaje samo Ankara.

Davutoglu je rekao da Turska, koja teži ulasku u Evropsku uniju u kojoj je Kipar ravnopravna članica, ne vidi nikakvu obavezu plaćanja naknade zemlji koju formalno ne priznaje.

" Što se tiče osnov za ovu presudu, njene metode i činjenice da se bavi zemljom koju Turska ne priznaje kao drugu stranu, ne vidimo neophodnost plaćanja tog iznosa "rekao je Davutoglu novinarima .

"Jučerašnja presuda Suda za ljudska prava bazira se na istim pravnim protivrječnostima i zato ne vidimo da smo obavezni da platimo taj iznos " rekao je on.

Kipar predao predmet Strasuru prije 20 godina, tražeći novčanu naknadu za nestale kiparske Grke, imovinu raseljenih osoba i kršenje ljudskih prava.

Evropski sud za ljudska prava je odgovorna za odlučivanje o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, čiji je Turska potpisnik preko svog članstva u Savjetu Evrope.
XS
SM
MD
LG