Dostupni linkovi

Rogozin zaustavljen zbog peticije


Moldavske vlasti zaustavili zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina pri napuštanju zemlje zbog peticije kojom se Moskva poziva da prizna Pridnjestrovlje.

U saopštenju ministarstva inostranih poslova u Kišinjevu se navodi da su u subotu kasno uveče, moldavske vlasti oduzele Rogozinu kutije sa potpisima na aerodromu u Kišinjevu i da će analizirati materijal, prenela je agencija AP.

Istovremeno Rumunija je protestovala zbog komentara Rogozina da će sledeći put putovati vojnim bombarderom, pošto mu je odbijen prelet kroz rumunski vazdušni prostor, tokom povratka u Moskvu.

Rogozin je, povodom obeležavanja Dana pobede, u petak došao u posetu moldavskoj samoproglašenoj oblasti Pridnjestrovlju gde je stacionirano 1.500 ruskih vojnika i ponudio, kako navodi američka agencija, podršku separatistima, kritikujući Vladu Moldavije što teži "tešnjim vezama" sa Evropskom unijom.

Pridnjestrovlje je septembra 1990. proglasilo samostalnu republiku, nedugo pre nego što je došlo do raspada SSSR-a.

Taj region je zvanično deo Moldavije i nijedna država dosad nije priznala njegovu nezavisnost, mada je "podržan od zvanične Moskve", navodi AP.
XS
SM
MD
LG