Dostupni linkovi

Makedonija: VMRO DPMNE "to the sky"


Tijana Dapčević
Tijana Dapčević
Makedonija, koju je ove godine predstavljala regionalno popularna Tijana Dapčević sa pjesmom "To the sky", nije uspela da se plasira u finale Evrovizije u Kopenhagenu. Nije ni bilo prevelikih očekivanja od njenog nastupa, osim u krugu bliskom njoj - Makedonskoj Radio Televiziji. Neuspeh Tijane je na drugoj strani poslužio za usporedbu sa aktuelnom političkom krizom u zemlji. Kažu bolje se nije ni očekivalo. Inače, Makedoniju su prethodnih godina predstavljala slavna, u regionu pa i šire, poznata imena poput legendarne Esme Redžepove ili tragično preminulog Tošeta Proeskog.

Bilo je i analiza da pesma "To the sky" nije tako kvalitetna, da bi bila primećena od neutralnih posmatrača i da se organizator mogao više potruditi oko toga. Ipak je preovladavalo mišljenje da je ove godine hendikep u tome što su skoro sve zemlje iz susedstva otkazale učešće na ovom takmičenju, pa da neće biti dovoljno glasova za plasman u finale. Znalo se da na ovoj manifestaciji, u poslednjih nekoliko godina, dodeljivanje poena ide po principu susedstva, ili - ja tebi, ti meni -, pa je to bilo glavni razlog za smanjena očekivanja.

Zbog svega ovoga, a i činjenice da su mnoge zemlje otkazale učešće zbog finansijskih razloga, u poslednjih nekoliko meseci sve više se pričalo da bi i Makedonija trebala preispitati odluku o daljem takmičenju. Naglašavalo se i to da su ukupni troškovi za učešće Makedonije oko 100.000 evra, što je i te kako mnogo, ako se uzme u obzir sveukupno ekonomsko stanje u zemlji.

Evrovizija
Evrovizija
I u prvim medijskim tekstovima, nakon neuspeha u polufinalu, ističu se ovi elementi, a iz makedonskog tima, koji je učestvovao, žale se na probleme koje su imali prilikom nastupa - da se javljala fonija, da je vokal bio suvise dominantan, da muzika nije bila dobro izmiksovana.

Potvrdilo se da je neopravdan optimizam Tijane i tima, da će se sigurno plasirati u finale, pa čak da će biti među deset prvoplasiranih.

Tamara Todevska, Tijanina sestra, koja je bila pridruženi vokal u Danskoj, na svom Facebook profilu, nakon nastupa je napisala da Makedonija nikada nije imala boljeg predstavnika i da je zaslužila finale. Predlaže da Makedonija više ne učestvuje na Pesmi Evrovizije.

A u međuvremenu, na društvenim mrežama, ljudi pokazuju svoju duhovitost i pronicljivost, pa se događaji na Evroviziji u Kopenhagenu povezuju sa aktuelnim političkim i ekonomskim stanjem u zemlji.

Neko predlaže da naredne godine na ovo takmičenje pošaljemo vladajuću partiju VMRO DPMNE jer oni uvek pobeđuju. Jedan komentar kaže da nam je Evropa iz Kopenhagena poslala jasnu muzičko-političku poruku da, dok ne organizujemo fer i demokratske izbore, nema finala na Evroviziji. U drugom komentaru se kaže da budemo strpljivi jer ćemo ih uhvatiti na istrajnosti. Kada svi otkažu, onda ćemo sigurno ući u finale, hteli to oni ili ne.
XS
SM
MD
LG