Dostupni linkovi

Raspuštanjem Skupštine otvoren put za vanredne izbore


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Sa 90 glasova za, četiri protiv i tri uzdržana, Skupština Kosova je u sredu donela odluku o raspuštanju, čime je otvoren put za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Do ovoga je došlo na predlog 57 poslanika a na osnovu postignutog sporazuma između vladajuće Demokratske partije Kosova i opozicionog demokratskog saveza Kosova o raspuštanju Skupštine.

U svom govoru, premijer Hašim Tači je obrazložio održavanje vanrednih izbora, navodeći da su poslednji meseci dokazali nefunkcionalnost Skupštine. On je podsetio na neuspeh Skupštine da osnuje Oružane snage Kosova. Premijer Kosova je 16. februara, na godišnjicu nezavisnosti, obećao da će se Oružane snage Kosova formirati uskoro.

"Odluka za raspuštanje ove Skupštine je dogovorena sa glavnim partijama u zemlji. Drugi argumenat je u vezi odluke Vlade Kosova o formiranju Oružanih snaga - Vojske Kosova. Trebamo da shvatimo da Kosovo treba da ima kredibilne institucije koje će donositi odluke koje su u državnom interesu i u interesu svojih građana", kazao je Thaçi.

Za Ismeta Beqirija iz Demokratskog saveza Kosova je dobro što će se izbori održati uskoro, pošto je zemlja tokom ove tri godine, kaže, loše vođena.

"Za nas nije važan oblik već značaj i sadržaj. Značaj svega ovog je da se održe izbori i da građani svojim glasovima pokažu ovoj vladi vrata", kazao je Beqiri.

Protiv raspuštanja Skupštine bila je Alijansa za novo Kosovo, koalicioni partner DPK. Protiv su bili i poslanici Samoopredeljenja, koji su tražili obaranje Vlade a ne raspuštanje Skupštine.

"Ukoliko se izbori dese raspuštanjem Skupštine, gubimo ofanzivu kao opozicija. Ukoliko oborimo Vladu, ulazimo u izborni proces kao opoziciona partija sa ofanzivom. A to je naš ključ uspeha. Prema tome, Vlada se treba oboriti", kazao je Albin Kurti.

To, međutim, nije ubedilo dve opozicione partije koje su podržale raspuštanje Skupštine.

To što je 90 poslanika podržalo raspuštanje Skupštine znači da su se DPK-u i DSK-u pridružili i poslanici iz redova manjinskih zajednica, kao i oni iz Alijanse za budućnost Kosova.

Sada predstoje konsultacije Atifete Jahjaga sastala se sa čelnicima partija na Kosovu u sredu, ali datum parlamentarnih izbora još nije utvrđen. Saopšteno je da će se konsultacije nastaviti i u četvrtak. Pretpostavlja se da bi izbori mogli biti zakazani za 8. ili 15.juni.

Ovo je drugi put da institucije Kosova nisu uspele da okončaju svoj četvorogodišnji mandat. Tokom prošlog mandata, Skupština je oborila Vladu a potom se sama raspustila, nakon čega je došlo do prevremenih izbora.
XS
SM
MD
LG