Dostupni linkovi

Bivši radnici KAP-a traže otpremnine, tvrde da ih država ignoriše


Radnici KAP-a, ilustrativna fotografija
Radnici KAP-a, ilustrativna fotografija
Stotinak bivših radnika podgoričkog Kombinata aluminijuma, okupilo se ispred zgrade Vlade protestujući zbog novca koji im nije isplaćen po osnovu socijalnog programa.

“Sva radnička klasa je obespravljena i u dijelu plata i u dijelu onoga što ih sljeduje. Sva svoja prava su morali ostvarivati na ulici.”

Ovo su riječi Nikole Rakovića, člana pregovaračkog tima bivših radnika Kombinata aluminijuma kojima je izrazio svoje vidjenje Vladinog opšteg odnosa prema radnicima u Crnoj Gori, a koji se ponovo ogleda i u njihovom slučaju.

Naime, oko 420 bivših radnika KAP-a protestuje jer Vlada nije realizovala zaključke Skupštine u vezi sa njihovim otpremninama u visini od šest do 14 hiljada, zavisno od godina staža još po 170 eura po svakoj godini staža iz stambenog fonda koji pripadaju svim radnicima koji u medjuvremenu nijesu riješili stambeno pitanje, a čitav radni vijek su ulagalil u fond.

“Resorna ministarstva i institucije sistema sebi daju za pravo da ne poštuju odluku Skupštine Crne Gore kao najvećeg organa vlasti. Sve to potvrđuje da je Crna Gora privatna prćija premijera Mila Đukanovića i njegovih partijskih podanika, što je stvarno apsurd. Prosta logika nam nameće da pitamo zašto ta skupština postoji kada se njene odluek ne provode”, kaže predstavnik penzionisanih radnika Radovan Tošković.

Radnici kažu da se Vlada ponaša kao da radnicima taj novac nije potreban.

Jedan od nezadovoljnih bivših radnika ipak tvrdi da mu je novac potreban.

“Kako on zna jesam li ja jutros doručkovao ili nijesam i kako on može meni da određuje trebaju li meni pare ili ne. Treba li mi vlada? Što će meni vlada? Ako nemam para I ako nemam porodicu šta će meni vlada?”

Vidno revoltiran, ovaj bivši KAP-ovac ima svoje vidjenje cijele situacije u kojoj su se našli radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma koji je prošle godine bankrotirao.

“Svaki bivši radnik KAP koji je napuštio radno mjesto do prije 8.jula dobio je pare od kombinata ako nije dobio stan ili kredit, po 177 eura po godini staža. Meni to ne priznaju. Zašto mi ne priznaju? Kažu mi zato što je uveden stečaj. Ja sam to tražio 8. jula i ne znam hoće li se uvesti stečaj ili neće. Stečaj je uveden da bi se radnici otjerali kući.”

Pored nezadovoljstva zbog činjenice da nijesu dobili socijalni program, očigledno je da bivše radnika KAP-a naročito pogađa ignorantski odnos Vlade.

“To je jedinstveni slučaj u svijetu. Ali to je crnogorska vlada i crnogorska vlast. Ona nije čak ni zainteresovana da nas sasluša i da zadovolji neke naše interese, odnosno da nam daju nešto što nam je oduzeto. Po meni je ovo država jednog čovjeka sa njegovom porodicom. On radi što mu je volja, ne interesuje ga stanovništvo niti radnička klasa.”

KAP je do potpune propasti dovela offshore firma Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske koja je fabrikom gazdovala od 2005. do prošlog ljeta kada je uveden stečaj zbog dugova od 360 miliona eura, dvostruko većih od ukupne vrijednosti kompanije. Nakon proglašenja bankrota, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike da bi na kraju ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Djukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

Bivši radnici koji protestuju zbog neisplaćenih otpremnina smatraju da je vrijeme da zbog toga neko snosi odgovornost!
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG