Dostupni linkovi

Kragujevčani “zaboravili” Praznik rada


Šumarice na 1. maj 2014.
Šumarice na 1. maj 2014.
U Kragujevcu, nekadašnjem gradu samoupravljača, ni ove godine nije bilo organizovanog sindikalnog obeležavanja Međunarodnog praznika rada Prvog maja, a oko 500 kragujevačkih sindikalaca pridružilo se prvomajskoj protestnoj šetnji koja je organizovana u Beogradu.

U Kragujevcu ima oko 20.000 nezaposlenih, a njima bi se tokom ove godine moglo pridružiti još 6.000 radnika iz ovdašnjih preduzeća u restrukturiranju.

Po prohadnom i kišovitom vremenu, Gradski odbor Socijalističke partije Srbije Kragujevca organizovao je u Šumaricama tradicionalni prvomajski uranak, tokom kojeg su, uz skroman kulturno-umetnički program, malobrojnim posetiocima deljeni kačamak i kuvana rakija.

“Velika nezaposlenost, nagli pad životnog standarda i najavljeno stezanje kaiša, uplašili su radnike i garđane koji su veoma zabrinuti za svoju budućnost. Zbog toga je i Prvi maj izgubio nekadašnji sjaj i od nekadašnjeg glamuroznog državnog praznika, prvo se sveo na izlete sa roštiljanjem, a sada i na stidljivo deljenje kačamaka i vruće rakije", kaže Dragoljub Petrović, bivši radnik Zastave, koji decenijamadolazi na uranak u Šumarice.

Proslavu Međunarodnog praznika rada organizovalo je i Udruženje za kulturni razvoj grada "Switch" na jezeru u Šumaricama na kojoj se okupilo oko 1.000 mlađih posetilaca.

Orgnizatori su u ponoć pustili u vazduh lampion lepih želja, nakon čega je kraj upaljene logorske vatre nastavljenodruženje do jutarnjih časova.

Planinarsko ekološki klub "Gora", organizovao je prvomajsku šetnju od Velikog parka do jezera u Šumarica u kojoj su učestvovale sve generacije ljubitelja prirode.

Demoralisani radnici
Šumarice na 1. maj 2014.
Šumarice na 1. maj 2014.
Sumornu sliku kragujevačke privrede, veselim bojama obojila je kompanija Fiat automobili Srbija koja je sa svojih 4.000 zaposlenih prošle godine ostvarila devizni prihod od oko milijardu i po evra, ali ni taj uspeh nije bio dovoljan da povrati optimizam demoralisane radničke klase, koja sve manje Prvi maj doživljava kao svoj praznik.

„Pošto više ne radimo kao nekada, taj praznik je u drugom planu.“

„To je međunarodni praznik koji i pored svih nevolja koje su nas zadesile treba obeležiti“.

„Ljudi su još uvek vezani za prve majeve jer smo mi narod raznoraznih proslava“.

„Odavno ga ne slavim jer sam bez posla“.

„Uvek je bilo nezaposlenosti, ali se Prvi maj slavio kao Međunarodni praznik rada.“


Uz veliku nezaposlenost, loš životni standard i najave o novo stezanju kaiša, ne treba da čudi što će većina kragujevačkih porodica prvomajske praznike provesti kod kuće ili u obližnjim selima kod rođaka, poput Kragujevčanina Momčila Todorovića, koji je jutros za 1.maj praznik posetio prijatelje Dušicu i Milutina Milanovića iz Velikih Pčelica na obližnjim Gledićkim planinama. Ta porodica nastavlja dugogodišnju tradiciju iz vremana dok su radili u „Zastavi“, kada je prvomajski uranak bio neka vrsta obaveze.

Sumornoj prvomajskoj atmosferi u gradu doprinelo je i prohladno i kišovito vreme, pa je zbog toga i onih najupornijih pojedinacia, koji Prvi maj tradicionalno dočekuju uz roštilj na jezeru u Šumaricama, ovoga putabilo veoma malo.

Publicista Miodrag Stoilović smatra da su ratovi, kriza i nezaposlenost devalvirali čak i međunarodne praznike tako da se i obeležavanje Prvog maja, od nekadašnje glamurozne državne proslave svelo prvo na pojedinačne ili porodične inicijative.

„Mnogo šta je kod nas nazadovalo i zbog lomova koje smo imali tokom propasti prethodne države, u ratovima, sankcijama i u opštem osiromašenju, pa je u tim devalvacijama devalvirao i odnos prema praznicima, pri čemu to nije samo odnos prema tom određenom danu, već i odnos prema našem okruženju, prema druženju i kolektivnom življenju“, kaže Stoilović.
XS
SM
MD
LG