Dostupni linkovi

Potraga za Servantesovim grobom


Ekipa naučnika danas počinje potragu za tačnom lokacijom gdje bi mogao da bude grob španskog pisca Migela de Servantesa, koji je živio prije 400 godina, saopštile su u petak uveče gradske vlasti Madrida.

Gradske vlasti su izdvojile oko 14.000 eura za prvu fazu istorijske analize, koja podrazumijeva da naučnici pomoću savremene tehnologije istražuju lokaciju kako bi utvrdili da li se ispod zemlje nalaze ljudski posmrtni ostaci.

Arheolozi će potom doći ako naučnici otkriju tačnu lokaciju groba.

Migel de Servantes Saavedra (Miguel de Cervantes Saavedra) je rođen 1547. godine u mjestu Alkala de Enares kod Madrida, ali je posljednje godine života proveo u madridskoj književnoj četvrti (Barrio de las Letras).

Servantes je sahranjen u tom dijelu grada u aprilu 1616. godine u crkvi Svete Trojice, ali se ne zna tačno gdje mu je grob, jer je crkva proširena i pored nje je sagrađen manastir. Antropolozi navode da će biti lako identifikovati pronađene posmrtne ostatke. Naveli su da je Servantes imao povredu na grudima i da nije mogao da koristi desnu ruku.

Servantes je bio pjesnik, dramaturg i prozni pisac. Smatra se jednom od najvećih figura španske književnosti. Svojim djelima, on pripada renesansi, baroku i Zlatnom vijeku španske književnosti. U svijetu je poznat kao autor prvog modernog romana "Don Kihot".

Migel de Servantes umro je 23. aprila 1616., istoga dana kad u Engleskoj umire Vilijam Šekspir (1564-1616.). Taj dan je UNESCO proglasio međunarodnim Danom knjige.
XS
SM
MD
LG