Dostupni linkovi

Dogovor Ukrajine i Slovačke o isporuci gasa


Slovačka i Ukrajina postigle su dogovor o ispruci gasa Kijevu iz zapadne Evrope da bi se smanjila zavisnost Ukrajine od ruskog gasa, objavilo je u subotu slovačko ministarstvo privrede.

"Dvije zemlje su postigle dogovor koji će pomoći Ukrajini da dobije isporuke gasa", rekao je slovački ministar Tomaš Malatinski u saopštenju.

Prema tom dogovoru, koji će biti potpisan u ponedjeljak, zapadni snabdjevači moći će da isporučuju gas Ukrajini preko starog rezervnog gasovoda Vojani u istočnoj Slovačkoj, koji do sada nije bio korišten.

Operater za slovačku tranzitnu gasnu mrežu Eustrim (Eustream) će obaviti tehnološka prilagođavanja da bi omogućio da brzo počnu isporuke gasa u suprotnom smijeru i da poveća kapacitet gasovoda, dodao je ministar.

Gasovod Vojani može da počne da radi u oktobru sa početnim kapacitetom od tri kubnih metara gasa godišnje, koji može da se podigne na 10 milijardi kubinih metara od marta 2015., rekao je ranije ove godine portparol Eustrima Vahram Čugurjam.

Slovačka, članica EU i susjed Ukrajine strateški je postavljena da omogući prenos gasa iz zapadne Evrope prema Ukrajini kojoj Rusija prijeti prekidom isporuka ovog energenta.

Ukrajina je već zaključila slične sporazume sa Mađarskom i Poljskom.
XS
SM
MD
LG