Dostupni linkovi

Australijski poslanik tvrdi da nije veličao NDH



Australijski poslanik koji je izazvao diplomatski skandal zbog prisustva proslavi "godišnjice osnivanja Nezavisne države Hrvatske" u Sidneju, izjavio je da ne samo
da nije podržao fašističku tvorevinu u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata već je "snažno osudio i fašizam i komunizam".

Kako danas prenose australijski i hrvatski mediji, poslanik Krejg Keli (Craig Kelly) rekao je da je "užasnut" navodima da je učestvovao u proslavi godišnjice proglašenja NDH i prisutnima preneo čestitku premijera Australije Tonija Abota.

U saopštenju povodom skandala zbog kojeg su hrvatske vlasti uložile protest ambasadorki Australije u Zagrebu, Krejg je uputio izvinjenje navodeći da su njegove reči "izvrnute" i "istrgnute iz konteksta"

Poslanik takođe dodaje da je bio prvi govornik i da je otišao odmah nakon obraćanja kao i da ne bi prisustvovao događaju da je znao da je reč o skupu podrške fašističkoj državi.

"I pored toga, iskreno se izvinjavam ako sam nekoga uvredio, jer su moje reči izvađene iz konteksta, a njihovo značenje izokrenuto", kazao je Keli. Izvinio se i zbog toga što je ispalo da podržava "zastarelu" verziju hrvatske zastave koja je bila istaknuta na skupu.

Keli je preko svoje predstavnice za štampu objasnio da mu je bilo rečeno da učestvuje na "proslavi hrvatske nezavisnosti" u ime parlamentarnog sekretarijata s posebnom odgovornošću za multikulturalna pitanja.

XS
SM
MD
LG