Dostupni linkovi

Nacrt zakona Vlade Kosova o sudu za ratne zločine i Euleksu



Vlada Kosova u utorak je usvojila nacrt Zakona o međunarodnom sporazumu Kosova i EU, a na osnovu razmene pisama između predsednice Kosova, Atifete Jahjaga i visoke predstavnice EU, Catherine Ashton o produžetku manadata misiji EULEX, kao i o potrebi za osnivanjem Specijalnog suda za ratne zločine.

Ovaj nacrt Zakona biće prosleđjen Skupštini na usvajanje, saopštio je ministar pravde, Hajredin Kuči.

„Cilj ovoj nacrta zakona je ratifikacija međunarodnog sporazuma na osnovu razmene sredstava između Kosova i EU o misiji za vladavinu prava na Kosovu. Ovaj zakon će ratifikovati međunaordni sporazum u celosti, uključujući ali bez ograničavanja na produžetak mandata EULEX-a u predviđenim oblastima do 15. Juna 2016. godine“.

Predsednica Jahjaga je u pismu Ashtonovoj zatražila produžetak mandata EULEX-u i pomoć za osnivanje Specijalnog suda sa sedištim unutar i van Kosova, a koji bi se bavio optužbama iz izveštaja Saveta Evrope.

U odgovoru, visoka predstavnica EU je kazala da će EULEX nastaviti da pomaže institucijama i pravosudnim organima, te da će rad Specijalnog istražnog tima koji se bavio istragom navoda iz izveštaja Saveta Evrope, i mogući sudski procesi koji proizađu iz toga, biti nastavljeni sve dok Evropski savet ne saopšti Kosovu da su istraga i postupci okončani.

Za sredu, zakazana je sednica Skupštine na kojoj će se razmotriti produžetak mandata misiji EULEX, ali i pitanje o osnivanju Specijalnog suda.
XS
SM
MD
LG