Dostupni linkovi

Eroglu: Rješenje za Kipar moguće ove godine



Lider kiparskih Turaka Derviš Eroglu izjavio je da je ove godine moguće postići sporazum o 40 godina podijeljenom Kipru.

Eroglu je sinoć, poslije sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom u Njujorku, rekao novinarima da bi pregovori s predsjednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom o ujedinjenju Kipra, koji su poslije 20-mjesečne pauze nastavljeni u februaru, mogli da daju rezultate.

"Naš cilj je što brže rješenje kiparskog problema", rekao je Eroglu, dodajući da obje strane u tom procesu imaju podršku generalnog sekretara UN.

"Rekli smo da je rješenje moguće ove godine. Možemo da finalizujemo sporazum i o njemu, u 2014., održimo dva simultana referenduma", naveo je Eroglu.

Ban Ki Mun je potvrdio posvećenost UN da pomogne objema stranama da se postigne sveobuhvatni sporazum, rekao je portparol generalnog sekretara UN.

Ove godine se navršava 40 godina od podele Kipra koja je uslijedila poslije turske okupacije sjeverne trećine ostrva gdje je mahom turska manjina. Tu je Turska 1983. proglasila Tursku Republiku Kipar koju, međutim, samo ona priznaje. Turska tu drži 35.000 vojnika, a dovela je i više od 40.000 kolonista.
XS
SM
MD
LG