Dostupni linkovi

Tusk: Formirati energetsku uniju EU



“Europska unija mora stvoriti energetsku uniju kako bi osigurala opskrbu plinom jer je Europa zbog sadašnje ovisnosti o ruskoj energiji slaba”, napisao je poljski premijer Donald Tusk u članku objavljenom u Financial Timesu, prenosi Hina.

Rusija, koja osigurava oko trećine potreba EU-a za plinom i naftom, izazvala je aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima najveću krizu u odnosima sa Zapadom od završetka Hladnog rata.

"Bez obzira na to kako se kriza u Ukrajini bude razvijala, jedno je sigurno: prevelika ovisnost o ruskoj energiji čini Europu slabom", napisao je Tusk.

On je podsjetio da Europska unija stvara bankarsku uniju i da zajednički kupuje uranij za svoje nuklearne centrale, te naglasio da bi isti pristup trebala imati i prema ruskom plinu.

"Stoga predlažem energetsku uniju. To će vratiti Europsku zajednicu njezinim korijenima", istaknuo je Tusk.

Tusk je napisao da bi u sklopu takve unije trebalo osnovati jedinstveno europsko tijelo koje bi kupovalo plin za cijelu 28-članu Uniju, te da bi EU trebao uspostaviti "mehanizam solidarnosti" kojim bi se pomoglo svakoj zemlji članici koja bi iz bilo kojeg razloga ostala bez opskrbe plinom.
XS
SM
MD
LG