Dostupni linkovi

Ukrajina: Žrtve u sukobu kod Slavljanska


Posle okršaja u Slavljansku u kome je bilo poginulih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Okršaj u Slavljansku

Nekoliko osoba poginulo je u pucnjavi u mestu Bilbasivka u blizini Slavljansa, grada koji je pod kontrolom proruskih separatista, stavljajući na ozbiljan test međunarodni sporazum koji je trebalo da smiri tenzije ukrajinske krize.

U izveštajima stranih agencija navodi se različit broj stradalih, koji iznosi od dve, do šest ubijenih osoba. Dok ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdjuje da je jedna osoba poginula, a tri ranjene, ruski državni mediji javljaju da su ubijena tri proruska militanta i najmanje još jedna osoba. Ruski mediji RIA Novosti i Life News za napad na proruske snage optužuju pripadnike ukrajinske ekstremno desničarske organizacije Desni sektor, a istaknuti član te organizacije Borislav Bereza odbacio je optužbe da je Desni sektor učestvovao u napadu.

Svega nekoliko sati pre ovog incidenta, ukrajinska Vlada u Kijevu proglasila je primirije koje je trebalo da traje tokom uskršnjih praznika. Predstavnici proruske milicije, rekli su za Rojters da je kontrolnom punktu u blizini Slavljanska prišao konvoj vozila koji je otpočro pucnjavu.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, koji je putem društvenih mreža objavio da se uputio ka istoku Ukrajine, saopštio je da je jedna osoba ubijena, a tri povređene u oružanom sukobu, dodavši da policija istražuje taj incident.

Proruski zvaničnik Slavjanska koji se samoproglasio gradonačelnikom, Vjačeslav Ponomarjov, zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina da u taj grad uputi snage za održavanje mira, prenosi danas ruska agencija Ria novosti.

U međuvremenu, Rusija je oštro osudila sukobe na istoku Ukrajine ocenivši da Kijev ne pokazuje spremnost da razoruža "nacionaliste i ekstremiste", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Sporazumom koji su prošle nedelje potpisale Evropska unija, Rusija, Ukrajina i SAD, dogovoreno je povlačenje ilegalnih naoružanih grupa, ali za sada nema nikavih naznaka da se to zaista i događa. Ukrajinska kriza svela je odnose SAD-a i Rusije na najniži nivo od okončanja Hladnog rata i mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Rusiji, ukoliko ne dođe do povlačenja proruskih separatista.
XS
SM
MD
LG