Dostupni linkovi

Hasani: Pomno posmatrati ukrajinsku krizu


Maskirani proruski demonstrant ispred zgrade regionalne Vlade u Donjecku
Maskirani proruski demonstrant ispred zgrade regionalne Vlade u Donjecku
Politički analitičar i profesor Ismail Hasani kaže da Zapad nije u pravu što hladnokrvno gleda na zbivanja zadnjih nedelja u Ukrajini. On navodi da politička diplomatija podrazumeva preračunavanje svakog koraka koji će se poduzeti:

"Sećamo se da je takva situacija i takav odnos zapadne diplomatije bio i na Balkanu. Ustručavanje, odmeravanje, ponekad je bilo i situacija gde su se sukobile strane oko toga šta pre treba uzeti. Najzad se Zapad odlučio i postao branitelj ljudskih prava na Kosovu."

Profesor Hasani kaže da je pitanje rušenje Jugoslavije u to vreme bilo zapanjujuće i za Zapad, obzirom da je bila stabilna država koja je značila i Zapadu i Istoku:

"Demokratske strane na Zapadu treba da stanu u odbranu interesa demokratskih procesa u Ukrajini, i ne samo u Ukrajini, nego u svim regionima gde ima pretenzija za dominaciju i formiranja para-vojnih formacija u znak odbrane interesa ruske populacije."

Hasani dodaje da se Zapadu do sada nije pružila šansa da nešto preuzme. Rusija i dalje misli da puno znači u kontekstu konstelacije odnosa, podrazumevajući i vojnu i ekonomsku snagu i takozvanu Silu gasa.

"Procesi se neće odvijati tako. Rusija mora da sedne za stol i da počne pregovarati sa Zapadom, u smislu smirivanja situacije u Ukrajini i u čitavom regionu", zaključuje on.
XS
SM
MD
LG