Dostupni linkovi

SB UN zahtijeva zaštitu civila i baza UN u Sudanu



Savjet bezbjednosti UN pozvao je u petak uveče vladu Južnog Sudana da preduzme hitne mjere za bezbjednost svih civila i baza UN, u kojima se nalaze raseljeni građani.

U deklaraciji, koja je jednoglasno usvojena, Savjet bezbjednosti UN "žestoko osuđuje" napad koji se juče dogodio u jednoj bazi UN, gdje je najmanje 58 osoba poginulo i više od 100 povrijeđeno.

Predstavnik UN u Južnom Sudanu Tobi Lanzer izjavio je juče da je grupa od 350 naoružanih muškaraca u civilu otvorilo vatru u bazi gdje se nalazi oko 5.000 civila koji su pobjegli zbog sukoba u zemlji.

Nekoliko stotina hiljada ljudi u Južnom Sudanu, najmlađoj državi svijeta, razmješteno je tokom sukoba započetog u decembru.

UN je tada naveo da je poginulo više od 1.000 osoba u sukobima koji su izbili pošto je smijenjen potpredsjednik zemlje.

Kriza u Južnom Sudanu počela je u julu prošle godine kada je predsjednik Salva Kir smijenio potpredsjednika Rika Mačara i druge visoke zvaničnike, a tenzije su kulminirale otvorenim nasiljem koje je 1. decembra preraslo u etničke sukobe.

Kir, po etničkoj pripadnosti Dinka, optužio je bivšeg potpredsjednika, koji je po nacionalnosti Nuer, da je pokušao da svrgne vladu, što je on negirao.
XS
SM
MD
LG