Dostupni linkovi

Prvi muzej posvećen demonstracijama na Tjenanmenu



U Hong Kongu će sljedeće nedjelje biti otvoren prvi muzej posvećen demonstracijama na trgu Tjenanmen 1989. godine, kada je ubijeno stotine ljudi.

U saopštenju organizatora se navodi da će se stalnom postavkom
muzeja, čije je otvaranje zakazano za 26. april, podsjetiti i odati pošta žrtvama mirnih protesta koje je kineska vojska u noći između 3. i 4. juna 1989. nasilno ugušila.

"Veliki broj ljudi zaboravio je šta se desilo, a mnogi u Kini nemaju dozvolu ni da se podsjete na to. Zbog toga ovdje čuvamo sjećanje na te događaje i podsjećamo ljude da se bore za demokratiju u Kini", rekao je predsjednik asocijacije koja je finansirala muzej, Li Ček Jan.

U muzeju od oko 75 kvadratnih metara biće između ostalog izložene fotografije s demonstracija i potonje intrevencije vojske.

Povodom prijetnji da će zbog ugrožavanja okolnih stanovnika i političkog karaktera projekta, biti podignute optužnice, Li je rekao da su organizatori preuzeli sve neophodne predostrožnosti i da vjeruje da će moći da se suoči s eventualnim sudskim procesima.

Na Tjenanmenu su 1989. godine sedam nedjelja održavani mirni prodemokratski protesti. Tokom intervnecije vojske između 3. i 4. juna ubijenu su stotine građana, pošto su tenkovi izašli na ulice Pekinga.
XS
SM
MD
LG