Dostupni linkovi

Ministar odbrane Ukrajine na istoku zemlje



Ukrajinski ministar odbrane Mihailo Koval danas je posetio istok te zemlje gde su u više gradova proruske snage zauzele zgrade javnih uprava, a ukrajinska vojska pokrenula operacije kako bi povratila kontrolu.

"Ministar odbrane otišao je na istok i sačiniće izveštaj o tome šta se tamo dogadja", saopštila je vlada u Kijevu.

Prelazna vlada u Kijevu proglasila je prethodno antiterorističku operaciju u istočnom delu zemlje gde su u više gradova proruske snage zauzele upravne zgrade ili policijske uprave.

Ranije danas kolona oklopnih trasportera sa ruskim zastavama ušla je u istočni ukrajinski grad Slavjansk koji je pod kontrolom proruskim demonstranata. Neki od vojnika u transporterima rekli su da su ukrajinski vojnici koji su prešli na stranu proruskih pobunjenika.

Pobunjenici u Slavjansku zauzeli su sedište lokalne policije i jednu upravnu zgradu i traže autonomiju za istočnu Ukrajinu uz bliske veze s Rusijom.

NATO saopštava da se desetine hiljada ruskih vojnika nalazi blizu granice s Ukrajinom. Zapad i vlasti u Kijevu strahuju da će Moskva iskoristiti nemire na istoku kao izgovor za vojni upad u taj deo Ukrajine.

Za sutra su u Ženevi zakazani pregovori Ukrajine, Rusije, SAD i EU o smirivanju krize.
XS
SM
MD
LG