Dostupni linkovi

EU: Porast društvenog proizvoda na Balkanu



Evropska komisija je ocenila da je rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u zemljama kandidatima za članstvo u EU sa Balkana veći od očekivanog, a jedino je u Albaniji uočen pad.

Kako je navedeno u najnovijoj ekonomskoj analizi Evropske komisije, u Srbiji je glavni događaj bio formalni početak pregovora o prijemu u EU, ali su "vanredni izbori odložili usvajanje ključnih zakona o stečaju, privatizaciji, tržištu rada i građevinskim dozvolama".

U Srbiji je prošle godine rast BDP iznosio 2,5 odsto, u Crnoj Gori 3,5, u BIH 1,5 procenata, a za Kosovo nema podataka.

U ovoj godini se ocenjuje da će BDP u Srbiji porasti za 1,3 odsto, u Grnoj Gori 2,7 odsto, dok bi 2015. u Srbiji porast BDP trebalo da bude 2,2, a u Crnoj Gori tri procenta.

Rast BDP je doveo i do boljeg stanja na tržištu rada, mada je u Crnoj Gori i Turskoj u prošloj godini porastao broj nezaposlenih.

Kako ističe Evropska komisija, postepeno otklanjanje makro-ekonomskih neuravnoteženosti je uočeno u većini zemalja u postupku približavanja EU, pad inflacije je zabeležen u svim zemljama regiona, a najviše u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok su u Turskoj cene na malo porasle.


XS
SM
MD
LG