Dostupni linkovi

Godišnjica napada na Bostonskom maratonu



Godinu dana nakon terorističkog napada na slavnom Bostonskom maratonu, taj grad odaje u utorak počast žrtvama, u nazočnosti američkog potpredsjednika Joea Bidena. "Počast će biti odana osobama pogođenima događajima od prije godinu dana, uključivo onima koje su izgubile život, preživjelima i spasilačkim ekipama", kazali su organizatori, prenosi Hina.

Nazočnima na svečanosti obratit će se potpredsjednik Joe Biden, guverner Massachusettsa Deval Patrick i gradonačelnik Bostona Martin Walsh. Zajedno s obiteljima žrtava održat će minutu šutnje.

Teroristički napad prošle godine pretvorio je u košmar tu iznimno popularnu utrku koja u središte grada dovodi tisuće gledatelja kako bi bili potpora trkačima. Dvije bombe kućne izrade eksplodirale su gotovo simultano u blizini ciljne linije na današnji dan prije godinu dana, pri čemu su poginula tri gledatelja, među kojima i jedan osmogodišnji dječak, a 264 ljudi je ranjeno, od kojih je desetak odmah bilo podvrgnuto amputacijama.

Bombe su postavila braća čečenskog podrijetla koji su živjeli u Bostonu, a otkriveni su nekoliko dana kasnije. Stariji Tamerlan Carnajev (26) bio je ubijen 19. travnja nakon policijske potjere. Njegov mlađi brat Džohar (20) bio je teško ranjen i uhićen, nekoliko sati kasnije. Proces Džoharu Carnajevu trebao bi početi 3. studenoga, a zbog teških optužbi prijeti mu i smrtna kazna.
XS
SM
MD
LG