Dostupni linkovi

Moskva: Neprihvatljive prijetnje Kijeva proruskim aktivistima



Rusija je u subotu kao "neprihvatljive" ocijenila prijetnje vlasti u Kijevu upućene proruskim aktivistima koji su zauzeli nekoliko zgrada regionalne uprave u istočnom dijelu Ukrajine.

U telefonskom razgovoru šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova s ukrajinskim kolegom Andrijom Deščicjom, "ruska strana je istakla odgovornost sadašnjih vlasti u Kijevu da spriječe svaku upotrebu sile u južnom i jugoistočnom dijelu Ukrajine", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Neprihvatljive su stalne prijetnje Kijeva da će napasti demonstrante koji se nalaze u zgradama (lokalne uprave) u Donjecku i Luganskom", dodaje se u saopštenju.

Lavrov je pozvao ukrajinske vlasti da djeluju isključivo na miran način i dijalogom, "imajući u obzir legitimne zahtjeve stanovništva u južnom i jugoistočnom dijelu Ukrajine, a ti regionalni predstavnici treba da budu uključeni u proces ustavne reforme".

Muškarci u uniformama rasformiranih ukrajinskih specijalnih policijskih jedinica - Berkut, okupirali su u subotu sjedište policije u Donjecku na istoku zemlje, jednom od sjedišta talasa proruskih protesta u Ukrajini.

Ranije su u subotu u gradiću Slovjansk, oko 90 kilometara od Donjecka, naoružani ljudi zauzeli sjedišta lokalne policije i službe bezbjednosti.

Gradonačelnik Slovjanska naveo je da ljudi, koji su upali u policiju, traže organizovanje referenduma o autonomiji i mogućem pripajanju Rusiji.
XS
SM
MD
LG