Dostupni linkovi

Proruski aktivisti i dalje u zgradi regionalne uprave



Proruski aktivisti i dalje se danas nalaze u zgradi regionalne uprave na istoku Ukrajine, uprkos jučerašnjem dolasku premijera Arsenija Jacenjuka koji nastoji da uvjeri prorusko stanovništvo da se zalaže za davanje većih ovlaštenja toj oblasti.

Zbog krize koja je nastala u tom dijelu Ukrajine u Ženevi će 17. aprila biti održan sastanak visokih predstavnika Ukrajine, Rusije, SAD i Evropske unije, saopštio je Stejt department.

Šefovi diplomatija SAD i Rusije, Džon Keri i Sergej Lavrov, složili su se na nedavnom sastanku da treba da se održe direktni razgovori četiri glavna međunarodna aktera u pokušaju da se smiri situacija.

Jacenjuk se juče sastao sa zvaničnicima u Donjecku, gdje su proruski aktivisti od nedjelje zauzeli regionalnu upravnu zgradu i traže održavanje referenduma o samostalnosti te oblasti koji bi mogao da bude uvod u traženje njenog pripajanja Rusiji, poput nedavne odluke Krima.

Donjeck i drugi gradovi u istočnom dijelu Ukrajine su bili baza za proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča svrgnutog u februaru poslije višemjesečnih protesta.
XS
SM
MD
LG