Dostupni linkovi

"Na pola puta" deveti put u Užicu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Deveti regionalni književni festival „Na pola puta“ počeo je u ponedeljak u Užicu, a kao i do sada domaćin je Užička gimnazija. Tokom festivala književnici iz regiona držaće predavanja učenicima, a tokom večeri široj publici čitaće izvode iz svojih dela.
Užičani su prvo imali priliku da čuju Roberta Perišića, Ildiko Lovaš i Gorana Vojinovića. Svi su prvi put na užičkom festivalu. Robert Perišić živi u Zagrebu, potpredsednik je Društva pisaca Hrvatske. Dopada mu se ideja festivala:

„Izgleda mi zanimljivo jer nema takvih festivala, makar ja nisam bio na ovakvom festivalu, vidim da su tu baš srednjoškolci, vrlo mladi ljudi, prema tome ima i nekakavu edukativnu funkciju i umjetničku, tako da sam uvjeren da to ima smisla, i tako se i duh umjetnosti i kulture dovodi u školu.“, rekao nam je Perišić.


Ildiko Lovaš, književnica
Ildiko Lovaš, književnica
Ildiko Lovaš, književnica iz Subotice piše na mađarskom jeziku, užičkim gimnazijalcima će predstaviti razlike između romana i kratke priče:

„Oduševljena sam, jako mi se sviđa što je ovde najviše djaka, gimnazijalaca. Njima ću na predavanju u njihovoj školi govoriti o tome šta meni znači književnost, zašto pišem, koje su mi omiljene teme. Pričaću sigurno o onom svetu iz kojeg ja dolazim, ja sam iz Subotice, iz Vojvodine, i to je neko iskustvo, i zašto pišem takve knjige kakve pišem, zašto pišem roman, šta je razlika izmeću romana i kratke priče.“, kaže lldiko Kovaš.

Goran Vojnović živi u Ljubljani, poznat je po romanima „Južnjaci marš „ i „Jugoslavija moja dežela“:

„Moja sudbina je nekako da spajam ta dva svijeta i samim tim vidim i razlog mog dolaska iz Ljubljane ovamo, da povežem Sloveniju sa Užicem. Mislim da smo se nekako previše udaljili. Tu vidim više Sloveniju koja je nekako okrenula leđa ovom prostoru bez potrebe i mislim da ima još uvijek neka tajna veza da komuniicramo, i da izmenjujemo ono što je dobro“., podvlači Goran Vojnović.

Na festivalu u Užicu ove godine učestvuju i Dejan Ilić, Maja Pelević, Nenad Veličković, Predrag Lucić, Damir Šabotić, Svetlana Lukić i Zoran Ćatić. Završava se u petak veče kada će na maloj sceni Užičkog pozorišta Predrag Lucić i Damir Šabotić imati svoja čitanja.
XS
SM
MD
LG