Dostupni linkovi

Jelen: FED će nastaviti da podstiče privredu



Predsednica američkih federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen izjavila je danas da su
vanredne mere koje je centralna banka SAD primenjivala da podstakne američku ekonomiju i dalje potrebne.

Ona je ovim rečima dala znak da će centralna banka, čak i kad postepeno ukine svoje mesecno izdavanje obveznica kasnije ove godine, zadržati kratkoročnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou još izvesno vreme.

U svom prvom javnom obraćanju od kada je preuzela kormilo Feda u februaru Jelen je opisala američko tržište rada kao ne u potpunosti zdravo, iako pokazuje određena poboljšanja.

Ona je rekla da teškoće koje mnogi ljudi i dalje imaju u nalaženju stalnog zaposlenja pokazuju da su i dalje potrebne niske kamatne stope da se podstaknu pozajmljivanje i potrošnja.

Jelen je rekla da je američka privreda i dalje "jako daleko od dva cilja Feda" a to je maksimalna zaposlenost u kontekstu stabilnosti cena.

Precizirala je da za veći deo Monetarnog odbora Feda, kao idealna stopa nezaposlenosti između 5,2 i 5,6 odsto, što je znatno niže od 6,7 odsto kolika je nezaposlenost u SAD bila u februaru.

Jelen je ponovila da je Centralna banka rešena da zadrži vanrednu podršku u cilju podsticanja privrede još jedno određeno vreme.
XS
SM
MD
LG