Dostupni linkovi

Brisel: Počeli razgovori Beograda i Prištine



U Briselu su oko 15.30 minuta počeli razgovori odlazećeg premijera i vicepremijera Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Hašim Tači je izjavio uoči sastanka da će biti reči o postizanju konačnog sporazuma o funkcionalizaciji pravosuđa na severu na osnovu zakona i Ustava Kosova.

„Na poslednjem sastanku smo postigli sporazum u načelu, a danas očekujemo i ozvaničenje ovog sporazuma“, kazao je Tači.

Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič je izjavila da stav Srbije prema krizi u Ukrajini neće biti tema današnjeg dijaloga Beograda i Prištine.

Ipak, kako je rekla, EU očekuje od svih zemalja kandidata za članstvo da svoju spoljnu politiku usklade sa evropskom.

"To nije pitanje o kojem bi se razgovaralo u dijalogu, ali naš stav o tome je poznat", rekla je Kocijančičeva novinarima u Briselu uoči 23. runde dijaloga.

Kocijančičeva je objasnila da je EU pozvala sve treće države i zemlje kandidate da se pridruže stavu Brisela navodeći da je to važno i u konktekstu procesa pridruživanja.

"Jasno stoji da je potrebno usklađivanje stavova u spoljnoj politici sa stavovima EU, ali na kraju krajeva odluka je na svakoj državi pojedinačno", rekla je Kocijančičeva. Ona je podsetila da će spoljna poltiika Srbije biti ocenjena u godišnjem izveštaju Evropske komisije u oktobru.
XS
SM
MD
LG