Dostupni linkovi

Vitalij Kličko se povukao sa izbora, podržao Porošenka



Bivši bokserski šampion i ukrajinski opozicioni lider Vitalij Kličko saopštio je danas da se neće kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima, a podršku je pružio biznismenu i nekadašnjem ministru Pjotru Porošenku.

"Demokratske snage treba da imaju zajedničkog kandidata. On treba da ima najširu moguću podršku... Predlažem da se podrži Pjotr Porošenko, kao zajednički kandidat demokratskih snaga", rekao je Kličko na Kongresu svoje partije u Kijevu.

Njegova stranka će danas glasati o tom prijedlogu.

Kličko je rekao da namjerava da se kandiduje na izborima za gradonačelnika Kijeva. Odluku o povlačenju sa predsjedničkih izbora donio je pošto su ankete pokazale da prednost ima Porošenko, biznismen, čiji bi eventualni izbor predstavljao neku vrstu kompromisa, navodi agencija Frans pres.

U prilog takvoj tezi ide biografija Pjotra Porošenka, koji je između 2009. i 2010. godine bio ministar spoljnih poslova Ukrajine, dok je predsjednik te zemlje bio Viktor Juščenko. Na ministarskom mjestu bio je i od marta do novembra 2012, tokom vladavine Viktora Janukoviča kada je bio na čelu ministarstva ekonomije.
XS
SM
MD
LG