Dostupni linkovi

Saudijski kralj imenovao prestolonaslednika


Saudijski kralj Abdulah imenovao je danas svog polubrata Mokrena Bin Abdulaziza (69) za prestolonaslednika i budućeg kralja.

Kraljev dekret o tome je zvanično objavljen popodne na državnoj televiziji.

Abdulah Bin Abdulaziz el Saud (1924) je na prestolu od 1. avgusta 2005. godine, kada je nasledio polubrata Fahda. Procenjuje se da njegovo bogatstvo iznosi oko 18 milijardi dolara.

Novoproglašeni prestolonaslednik, Mokren Ben Abdel Aziz, rođen 1945. godine kao najmlađi, 35. sin nekladašnjeg kralja, školovao se na Akademiji britansog Ratnog vazduhoplovstva, i specijalizovao se za aeronautiku. Potom je bio vojni pilot, komandir i krajem 1970-ih godina jedan od najviših oficira u komandi saudijskog Ratnog vazduhoplovstva.

Na nizu dužnosti u civilnoj vlasti bio je do 2005, a zatim, do 2012. bio je direktor obaveštajne službe, i potom kraljev savetnik i specijalni izaslanik u rangu ministra.

Od 1. februara ove godine, kraljevim dekretom, Mokren Ben Abdel Aziz postavljen je za drugog zamenika premijera. Na tom visokorangiranom mestu predviđenom za članove uže vladajuće porodice, nekada su bili i Fahd i Abdulah, pre no što su postali kraljevi.
XS
SM
MD
LG