Dostupni linkovi

Obama:Aneksija Krima nije završen posao



Američki predsjednik Barack Obama rekao je press konferenciji nuklearnog samita G7 u Hagu, da aneksija Krima nije "zvršen posao" , i da su Putinovi potezi znak slabosti.

Američki je predsjednik naveo da se i dalje zalaže za političko rješenje ukrajinske krize, ali i da je impresionaran spremnošću drugih zemlja da uvedu specifične sankcije Rusiji, ako bude bilo potrebno, iako bi te sankcije mogle naštetiti i njihovim ekonomijama.

Ako Rusija nastavi da se ponaša suprotno međunarodnim normama dodatne snakcije će biti uvedene.Američki predsjednik kaže da bi bio nepošten ako bi rekao da postoji jednostavno rješenje za ono što se već dogodilo na Krimu.

Obama smatra da Rusija još uvjek pravi ozbiljne kalkulacije, a da svi NATO saveznici mogu biti sigurni da će se Alijansa prodržavati člana 5 o bezbjednosnim garancijama.

Sa druge strane se založio za ekonomsku pomoć Ukrajini, izažavajući nadu da će MMF brzo kompletirati paket za pomoć Ukrajini.

Na press konferenciji sa holandskim premijerom Markom Rutom naveo je da nema dokaza da su građani koji govore ruski jezik u Ukrajini ugroženi.
XS
SM
MD
LG