Dostupni linkovi

Francuska levica nastupa zajedno u drugom krugu izbora



Partije francuske levice su posle uspeha ekstremno desničarske partije Nacionalni front u prvom krugu lokalnih izbora, odlučile da zajedno nastupe u drugom krugu,
zakazanom za 30. mart, saopštio je zvaničnik Socjalističke partije Harlem Dezir.

Levičarske partije donele su odluku i da se povuku iz dva grada na jugu Francuske - Taraskonu i Sen Žilu, čime će u prednosti biti desničarske partije, ali će Nacionalni front biti na gubitku.

"Treba učiniti sve kako Nacionalni front ne bi preuzeo gradove", rekao je Dezir.

U prvom krugu lokalnih izbora u Francuskoj, koji je održan juče, opoziciona desničarska stranka bivšeg predsednika Nikole Sarkozija Unija za narodni pokret (UMP) osvojila je 46,7 odsto glasova.

Prema prvim rezultatima, Socijalističkoj partiji aktuelnog predsednika Fransoa Olanda podršku je pružilo 37,74 odsto glasača, dok je Nacionalni front dospeo na vrh u nekoliko gradova na jugu - u Perpinjanu, Lurdu, Bezijeu i Frežisu.

Ovi izbori su prvi veliki test za socijalističkog predsednika Olanda, čija popularnost, posle 22 meseca na vlasti, sve više pada. Prema rezultatima poslednjih istraživanja, Olanda i premijera Žan-Marka Eroa podržava izmedju 20 i 25 odsto Francuza.




XS
SM
MD
LG