Dostupni linkovi

Krim i RS: Stara Dodikova retorika u novom pakovanju


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iskoristio je sastanak sa ruskim ambasadorom u BiH Aleksandrom Bocanom Harčenkom da po ko zna koji put najavi mogući izlazak ovog bh. entiteta iz BiH. Analitičari kažu da je to već viđen scenarij koji se, uglavnom pred izbore, može čuti od Dodika. Smatraju, takođe, da će mnogi secesionistički pokreti pokušati da iskoriste ono što se dešava na Krimu da bi ojačali svoje pozicije, te da se Dodik nije baš najbolje snašao kada je riječ o razumijevanju globalne politike.

Bilo je samo pitanje vremena kada će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posegnuti za dobro poznatom prijetnjom o izlasku ovog bh. entiteta iz BiH. Referendum na Krimu, tenzije između Ukrajine i Rusije još jednom je iskoristio kao svoj dobro poznat predizborni marketing.

Nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH po ko zna koji put govorio je o poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ovlaštenjima koja se moraju vratiti RS-u:

“Vratite RS-u ovlaštenja i RS ne izlazi iz BiH. Ne budete li vraćali ovlaštenja, jačaće naše uvjerenje da moramo ići dalje.”

Na ovakve je izjave reagovao visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Dejtonskim mirovnim sporazumom nije predviđeno da RS bude nezavisna država i međunarodna zajednica to neće dozvoliti, kaže Incko:

„Visoka predstavnica Ketrin Ešton bila je jasna kada je kazala da EU neće dozvoliti referendum u RS. Dakle, međunarodna zajednica je veoma jasna - postoji samo jedna stolica u Briselu koja je prazna i ona čeka BiH, i o tome više nema razgovora.“

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak kaže da je riječ o staroj priči u novom pakovanju. Nema sumnje da će mnogi secesionistički pokreti pokušati da iskoriste ono što se dešava na Krimu da bi ojačali svoje pozicije, dodaje on:

Nerzuk Ćurak
Nerzuk Ćurak
„Kada je u pitanju BiH, svako ko je iole upućen u međunarodno pravo i međunarodne odnose zna da je Dejtonski mirovni ugovor potvrdio kontinutitet BiH kao države, a da njena unutrašnja organizacija je stvar koja je apsolutno odvojena od tog međunarodno-pravnog suvereniteta.“

I Srećko Latal, iz Udruženja za društvena dešavanja SOS, takođe smatra da ovakve izjave u BiH nisu nikakva novost:
„To je već postao dio bh. predizbornog folklora - i kao što visibabe najavljuju proljeće, tako u BiH gospodin Dodik sa ovakvim temama najavljuje početak predizbornih kampanja.“

Bliže se izbori, pa Dodikova retorika postaje prepoznatljiva, kaže urednik banjalučkog portala BUKA Aleksandar Trifunović:

„U predizbornoj godini Milorad Dodik koristi svaku priliku da pominje ponovo odvajanje RS. To će se sigurno nastaviti. Ovo je bila isključivo dobra prilika. Više je nego jasno da podrška RS Rusiji apsolutno ne znači Rusiji ništa. Što se tiče unutrašnjo-političkih prilika, Dodik je u predizbornoj kampanji i ova izjava isključivo koristi njemu - i vjerovatno određenom broju birača koji će biti presrećan da to čuje i da je to izrečeno na takav način.“

Zanimljivo je, primjećuje Trifunović, da se Dodik ovoga puta nije priklonio izjavama političara iz Srbije, koji su obazrivo govorili o krizi u Ukrajini i referendumu na Krimu. Riječ je apsolutnom nesnalaženju Milorada Dodika kada je riječ o globalnoj politici:

Aleksandar Trifunović
Aleksandar Trifunović
„Simptomatično da je Srbija napustila tu vrstu politike i da traži partnera svugdje drugo po svijetu, naravno zadržavajući dobre odnose sa Rusijom, ali ovakva bezuslovna podrška kakvu daje Dodik, ja mislim da je zaista u Evropi nezabilježena. I ne znam da li Rusiji išta znači jedna takva podrška. Prije mislim da ona ima vrijednost isključivo na prostoru BiH.“

Milorad Dodik je do sada nebrojeno puta posezao za obećanjima o raspisivanju referenduma za odvajanje RS od BiH prijetnjama da će ovaj bh. entitet krenuti svojim putem ukoliko se ne ispuni ovaj ili onaj uslov. Profesor Nerzuk Ćurak vjeruje da je nova serija njegovih referendumskih poruka usmjerena za dobijanje dodatnih političkih poena:

„Mada ja ne znam šta će mu to. To je već dosadno. Ja mislim da je značajan broj ljudi mobiliziran za tu ideju, ali svaki iole odgovoran čovjek zna da bi to bilo ne samo kršanje međunarodnog prava nego da bi to bio uvod u veliko nasilje. Ja se iskreno nadam da će upravo ova situacija na Krimu probuditi EU i SAD na način da će shvatiti koliko je ulog očuvati BiH i dalje je razvijati kao samoodrživu političku zajednicu, koja neće biti rob svojih unutrašnjih politika koje ne žele da je razvijaju kao samoodrživu političku zajednicu.“
XS
SM
MD
LG