Dostupni linkovi

Skok na berzama posle Putinovog govora



Berze su danas doživele znatno poboljšanje, pošto je ruski predsednik Vladimir Putin pokušao da umanji strahovanje da njegova zemlja, posle aneksije Krima, namerava
da preuzme i druge delove Ukrajine.

Putin je rekao ruskom parlamentu da ne veruje onima koji kažu da će Rusija gledati da posle Krima preuzme i druge ukrajinske regione. "Nije nam potrebna podela Ukrajine", rekao je ruski predsednik.

Stanovnici Krima su u nedelju velikom većinom glasali na referendumu za pripajanje tog ukrajinskog poluostrva Rusiji. Kao odgovor, SAD i EU su uvele sankcije nekim ruskim zvaničnicima za koje smatraju da su imali ulogu u onome što su nazvali "nezakonitim referendumom".

Putinov govor, na prvi pogled, uticao je na dodatni rast akcija, dok se investitori nadaju da on predstavlja početak deeskalacije tenzije.

Moskovski indeks RTS ponovo je skočio za dodatnih 1,6 odsto, posle jučerašnjeg skoka od skoro pet odsto.

U SAD, Dau Džons je skočio za 0,2 na 16.282 dok je indeks S&P 500 skočio takođe za 0,2 odsto na 1.862.

Pored praćenja situacije u Ukrajini i Rusiji, fokus globalnih tržišta će sutra biti i sastanak u američkim Federalnim rezervama (Fed).

Mnogi ekonomisti predviđaju da će Fed nastaviti da smanjuje svoj monetarni stimulativni program, u već postavljenom ritmu. Očekuje se da Fed smanje stimulus za 10 milijardi dolara treći put na 55 milijardi dolara vrednosti mesečne prodaje akcija.
XS
SM
MD
LG