Dostupni linkovi

Ešdaun: Dejton ne može biti plafon



Bivši visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) izjavio je da centar problema za BiH to što ona nije funkcionalna.

“Niko ne želi viđeti centralizovanu BiH, to bi bilo pogrešno i to ne želimo. Međutim, državni nivo mora biti u stanju raditi efikasno da bi mogla zemlja biti članica EU”, kazao je Ešdaun novinarima u Sarajevu. “Decentralizovana da, nefunkcionalna ne” kazao je Ešdaun.

“Kad sam došao ovđe 2002. godine, tada sam rekao Dejton nam može biti pod, ali nam ne može biti plafon. Kad smo formirali jedinstvenu vojsku prešli smo izvan granica Dejtona, kad smo napravili jedinstveni sistem oporezivanja opet se isto ponovilo, jedinstveno pravosuđe isto”, istako je Ešdaun.

Upitan da pojasni navode da Rusija podstiče otcepljenje RS-a od BiH, kazao je da ne bi baš tako daleko išao.

Po njegovim riječima, Rusija nije bez dubokog poznavanja ove zemlje.

“Aktivnosti kao što je recimo ponuda alternativnog zajma uz kamatnu stopu koja je daleko viša nego što je ona MMF-a jednom od entiteta, zatim povlačenje iz nekih evropskih projekata ne može učiniti ništa drugo nego samo podstaći one koji žele secezionizam u BiH. Da li je to namera Rusije, sugerirao bih vam da to pitanje postavite ruskom ambasadoru”, kazao je Ešdaun.
XS
SM
MD
LG