Dostupni linkovi

Rosnjeft izdaje obveznice za 66 milijardi dolara



Ruska naftna kompanija Rosnjeft planira da izda obveznice u vrednosti od 66 milijardi dolara da bi se zaštitila od pada vrednosti ruske rublje i zbog rizika od oštrijih zapadnih sankcija Moskvi zbog referenduma o pripajanju Krima, piše danas ruski list Komersant.

Prema ruskom dnevniku Rosnjeft koji je 69 odsto u državnom vlasništvu planira da pozajmi ogromnih 2.400 milijardi rubalja, zbog novog slabljenja ruske valute koja je već od početka godine izgubila deset odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Pad vrednosti rublje poskupljuje vraćanje kredita od 55 milijardi dolara koji je kompanija podigla 2013. u devizama za finansiranje kupovine konkurentske firme TNK-BP.

Prema Komersantu kompanija Rosnjeft možda takođe pokušava da se zaštiti od eventualnih novih sankcija koje bi Zapad mogao da uvede Moskvi posle referenduma o pripajanju Krima Rusiji.

Dosadašnje evropske i američke sankcije zbog Krimskog referenduma se odnose na visoke ruske i ukrajinske zvaničnike ali u slučaju da se sankcije dalje zaoštre mogle bi da pogode i državne firme i otežaju zaduživanje kod zapadnih banaka, kao što je to slučaj sa Iranom.
XS
SM
MD
LG