Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Obrana traži oslobađanje na polovici suđenja


Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održati će se tijekom prva tri dana u tjednu rasprava po Pravilu 98 bis, koje omogućuje obrani zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića - da zatraži oslobađanje svog klijenta od onih točaka optužnice za koje smatra da ih tužiteljstvo nije dokazalo tijekom svog dokaznog postupka.

Podsjetimo, Mladić se tereti po 11 točaka optužnice za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina 1992.godine (Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku), genocid u Srebrenici 1995.godine, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

U prvim optužnicama protiv političkih i vojnih lidera bosanskih Srba spominjano je i do šest puta više općina u kojima je došlo do genocida, no zbog bržeg procesa od mnogih se odustalo i odabran je samo reprezentativan broj kako bi se dobio uvid u zločinački obrazac primijenjen svugdje.

Dovršetkom iskaza 164. po redu svjedoka optužbe potkraj prošle godine završen je dokazni postupak tužiteljstva, od kada je suđenje bilo na pauzi u vezi pripreme za raspravu po Pravilu 98 bis.

Tada je obrana generala Mladića potvrdila kako će zatražiti oslobađanje svog klijenta na polovici suđenja, a ukoliko se optuženog potom ne oslobodi po svim točkama optužnice uslijediti će dokazni postupak obrane.

Obrana je najavila da će u tom slučaju potrošiti - na pobijanje optužbi, izvođenje svjedoka i dokaza - isto vrijeme koliko je trajao i dokazni postupak tužiteljstva, a koji je počeo polovicom 2012.godine, godinu dana od kada je Mladić uhićen nakon višegodišnjeg skrivanja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG