Dostupni linkovi

Predsjednički izbori u Slovačkoj



Slovaci od jutros u 7 sati u prvom krugu biraju novog predsjednika između rekordnog broja čak 14 kandidata a favorit je sa 35 odsto podrške birača sadašnji slovački premijer, lider stranke SMER, Robert Fico.

Najveće šanse da zajedno sa njim uđe u drugi krug predsjedničkih izbora 29. marta kada će prema anketama raspoloženja birača preko 4,3 miliona birača odlučiti ko će u junu naslijediti sadašnjeg predsjednika Ivana Gašparoviča, ima biznismen i filantrop bez političkog iskustva Andrej Kiska.

Protiv Kiske se, međutim, zahukatala antikampanja koja upozorava da je svoje bogatstvo stekao pozajmljujući novac sa visokim kamatama.

Robert Fico je to u posljednjoj TV debati pred izbore otvoreno nazvao zelenaškim kamatama i podsjetio da su Kiskine kompanije kažnjavane visokim kaznama zbog nesolidnog pristupa klijentima koji uzimaju kredite i zelenaških kamata.

Protivkandidati Fica, prije svega slavni popularni glumac, nekadašnji šef slovačke diplomatije Milan Knjaško, kao i Kiska upozoravaju na opasnost da izborom Fica za predsjednika u Slovačkoj sve najviše funkcije u državi pripadaju socijaldemokratskom SMER-u koji i inače ima jednopartijsku vladu.

Zato su se četvorica kandidata kojima ankete daju poslije premijera Fica najviše glasova obavezali da će u drugom krugu pozvati svoje birače da glasaju za kandidata koji će ući u završni duel sa premijerom Ficom.

Već kasnije uveče, nakon zatvaranja 5.958 birališta u 22 časa, pojaviće se prvi nezvanični rezultati, dok će zvanični biti saopšteni u nedjelju, kada ih potvrdi Centralna izborna komisija.
XS
SM
MD
LG