Dostupni linkovi

RSE predizborna debata - Šutanovac i Đurić: Atmosfera (ne)izvesnosti


Dragan Šutanovac i Marko Đurić
Dragan Šutanovac i Marko Đurić
Još nas samo nekoliko dana nas deli od vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji. Izbora za koje bi mnogi rekli da i nemaju puno neizvesnosti, te da je već sada izvesno ko su njihovi pobednici, a ko gubitnici. O tome smo razgovarali sa funkcionerom Demokratske stranke i nekadašnjim ministrom odbrane u Vladi Mirka Cvetkovića, Draganom Šutanovacem, i članom Predsedništva Srpske napredne stranke i savetnikom predsednika Tomislava Nikolića, Markom Đurićem.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:33 0:00
Direktan link

RSE: Gospodine Đuriću, da li zaista nema previše neizvesnosti? Sva istraživanja, koja smo mogli videti u medijima, a i u društvu je napravljena takva atmosfera, govore da je vaša partija sigurni pobednik ovih izbora.

Đurić: Ne mislim da su ovo izbori bez neizvesnosti. Naša stranka je na ovim izborima orjentisana ka postizanju onog nivoa podrške koji je potreban da se u Srbiji mogu sprovesti korenite reforme. To znači da nije dovoljno biti samo prvo-plasiran po izbornim rezultatima, nego je potrebno da budemo u stanju da okupimo većinu u Parlamentu, koja će nam biti dovoljna da u prvih nekoliko meseci suštinski nastavimo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te preduzmemo one reformske poteze koji su potrebni da bi se ekonomija zemlje počela polako, ali sigurno, podizati.

RSE: Pretpostavljam da vi ne biste obarali tezu da je u društvu napravljena takva atmosfera, da se pobeda naprednjaka čini sasvim sigurnom?

Šutanovac: Atmosferu o pobedi naprednjaka, napravili su oni, koji su se predali ili već nagodili, što bi rekao pokojni Zoran Đinđić. Atmosfera je takva na naslovnim stranama medija, ali mislim da je u građanstvu daleko od toga, imajući u vidu da je Vlada, koja je rukovodila zemljom gotovo dve godine, ostavila potpunu pustoš u ekonomiji i budžetu Republike Srbije, da su rezultati bili takvi da su samo obećavali, a nisu ni jedno obećanje ispunili, niti jedinu reformu uradili. Mislim da se u građanima polako budi nada da ova Vlada može da se promeni. Verujem da će glasati protiv rezultata loše Vlade, koja nema ni jedan reformski potez. Razumem da postoje one stranke koje su se predale ili nagodile, ali sam ubeđen da je većinska Srbija protiv te nagodbe i da smatra da treba da dođe do promene.

RSE: Da li se iz vaše stranke, pitaću vas direktno – i u medijima, diktiraju trendovi koji nameću SNS kao vodeću partiju u društvu?

Đurić: Naša stranka je na ovim izborima orjentisana ka postizanju onog nivoa podrške koji je potreban da se u Srbiji mogu sprovesti korenite reforme
Đurić: Meni apsolutno apsurdno zvuče optuže na račun navodne cenzure u medijama od strane onih koji su bogatstvo stekli prodajući reklamne sekunde i minute u državnim medijima. Mislim da je upravo obrnuto, da danas možemo, ne samo čuti najrazličitija moguća mišljenja, nego se gotovo ni ne sećamo vremena koje je postojalo pre godinu ili dve u Srbiji, kada ništa loše i nije jednu kritičku reč na račun Dragana Đilasa nismo mogli da čujemo.

Šutanovac: Mislim da uvaženi kolega živi u izmišljenoj stvarnosti i da ne vidi ono što je objektivna realnost - a to je da su režimski mediji preplavili Srbiju, da na naslovnim stranicama na žalost ne možete pročitati surovu istinu, a to je da je u Srbiji, po prvi put od 2000. godine, pad životnog standarda takav da su prosečne plate u januaru mesecu za 10 posto niže nego prosečne plate u istom periodu prošle godine. Danas u Srbiji, inteligencija koja radi u državi, oporezuje porezom toliko duboko da se čak oporezuje i onaj deo srpskog društva koji radi ekstremno teške poslove i u teškim uslovima. Teško je prihvatiti tu politiku koja nema ni jedan rezultat, osim napada na DS. Neka gospodin Đurić kaže šta je to na šta se ova Vlada ponosi?

RSE: Briselski sporazum ne možemo zaboraviti!

Šutanovac: Briselski sporazum bih razumeo kao jedan deo opšteg paketa rešavanja kosovske krize, ali samo dan nakon toga su na Kosovu i Metohiji podržavali samo jednu srpsku listu, iako je bilo 33 nealbanske liste. Šetali su u crnim uniformama i srbovali, kao u 90-tim godinama.

Đurić: Građani Srbije veoma teško žive, ali pre nego što neko sebi uzme za pravo da na legitiman način tvrdi da politika Vlade nije dobra, morao bi da se distancira od politike koja je proizvela u Srbiji stotine hiljada nezaposlenih, koja je bila glavni generator pljačkaške privatizacije i koja je u ekonomskom smislu zavila Srbiju u crno.

RSE: Nisu li se u DS itekako od mnogo čega distancirali? To je partija koja je prošla izuzetne turbulencije u protekle dve godine.

Đurić: Oni su se samo podelili oko vlasti i oko načina kako da sačuvaju i odbrane svoje privilegije. Ništa novo nema, ni u politici DS, ni u politici od DS. Za građane Srbije bi glas za ove političke opcije bio glas za povratak u prošlost, povratak u politiku očuvanja i borbe za privilegije, politiku koja nije dala nikakve suštinske rezultate u borbi za razdvajanje tajkunskog i kriminalizovanog nivoa srpske političke elite i državnih struktura. Ne može da se vodi politika na populističkim potezima.

Šutanovac: Teško je prihvatiti tu politiku koja nema ni jedan rezultat, osim napada na DS
Šutanovac: Ovo je jedna velika demagogija i najveći populizam koji sam čuo od gospodina Đurića. Voleo bih da navede ko danas u Srbiji, pod njihovom vlašću, živi bolje i kome je danas u Srbiji bolje nego prije dve godine? Stanje u poljoprivredi je katastrofalno. Stanje u zdravstvu se svelo na SMS poruke pomoći deci koja vape za životom. Stanje u svim oblastima našeg društva je katastrofalno. U bezbednosti takođe. U Novom Sadu, Nišu, Aleksincu, posle 17 sati, ne smete pustiti decu i žene na ulicu. Ova vlast je pustila 3.600 osuđenih kriminalaca. Kao stranka koja se bori protiv kriminala, imaju jedinstvenu podršku upravo u srpskim zatvorima, gde će nas pobedili ovoga puta i gde su nas pobedili uvek do sada. To je realnost Srbije danas. Mogu da pričam i o onome što sam uradio u prošlosti, nemam problem sa tim. Da vidimo zbog čega je, nakon 5.500 rešenih stambenih pitanja ljudima iz Vojske Srbije, taj proces stao? Zbog čega se ne daju krediti za kupovinu stanova? Zbog čega se stalo sa opremanjem? Zbog čega je industrija urušena u odnosu na 2007. godinu? Zbog čega štrajkuju radnici?

RSE: Pitanja kvaliteta života jesu ina prošlim izborima itekako bolela građane i koja su bila motiv za birače da izađu i glasaju.

Đurić: Moj uvaženi kolega Šutanovac kao da je do sada bio u stranci Zelenih, a ne u DS-u, pošto ne mogu da poverujem da gospodin iz stranke, čija je agrarna politika bila takva da se u Srbiji manje ulagalo po sektoru obradive površine u poljoprivrednu proizvodnju nego u Albaniji, danas govori o tome da je situacija u agraru katastrofalna. Naravno da je katastrofalna i vi ste krivi za to. Mi to menjamo. Zato se na ovim izborima borimo da stvorimo preduslove da zemlja ulaže značajne količine novca u agrar. Što se tiče Vojske i sistema odbrane, pod upravom DS-a naša Vojska se, i po broju pripadnika i po ukupnim operativnim kapacitetima, znatno smanjivala. Naša Vojska je u jako teškom stanju. Ako prošetate Srbijom, videćete na žalost prazne i napuštene kasarne.

RSE: Zašto bi Vojska bila u boljem stanju nego bilo koji segment u državi?

Đurić: Celo društvo je u jako teškom stanju. Za ekonomski sunovrat naše zemlje najveću odgovornost snosi politika, i DS-a i njoj sličnih stranaka, koje su celokupan proces reformi od 5. oktobra 2000. vodile pogrešno.

Šutanovac: Da li je gospodin Đurić služio vojsku? Da li ste bili u uniformi i da li zaista zante kakvo je stanje u Vojsci?

RSE: Gospodine Đuriću jeste li služili vojni rok?

Đurić: U moje vreme, na žalost, kao vreme politike koje je sprovodila DS, bilo je ukinuto služenje vojnog roka.

RSE: Što na žalost?

Đurić: Da nije bilo ukinuto služenje vojnog roka kada sam završio fakultet, služio bih vojsku.

RSE: Što je uopšte bitno da li je gospodin Đurić služio vojsku?

Šutanovac: Priča o nečem što apsolutno ne zna. Želim da znam kada je završio studije, da vidim da li govori istinu ili ne.

RSE: Ne znam šta pokušavate da dokažete?!

Đurić: Ovde se ne radi o meni, ali o tome da ste vi razorili sistem odbrane.

RSE: I o čemu se može govoriti bez obzira da li je neko bio u Vojsci ili nije.

Šutanovac: Sistem odbrane se unapredio u periodu od 2008. do 2012. Vojska se profesionalizovala i povećala brojno stanje. Moj sagovornik ima naučene odgovore na temu o kojoj priča. Danas je oficirima i pripadnicima Vojske, zahvaljujući nakaradnom poreskom sistemu, koji sprovodi ova Vlada, uskraćena jedna plata u godini dana koja traje 12 meseci.

RSE: Vlada Aleksandra Vučića i Ivice Dačića je relaksirala odnose u regionu, što vašoj političkoj opciji nije uspelo, a toliko se očekivalo. Pomenuli smo Briselski sporazum, ali su i odnosi na relaciji Zagreb - Beograd, Sarajevo - Beograd ipak relaksiraniji nego u vreme vlasti u kojoj ste vi bili.

Šutanovac: Ne slažem se. Potpisani su istorijski sporazumi o saradnji sa Hrvatskom, BiH i Crnom Gorom baš upravo u mandatu bivše Vlade, tako da ne znam na osnovu čega to zaključujete. Druga je stvar Briselski sporazum. Da li je bolje rešenje onako kako smo mi to predlagali ili ovaj način, na koji su oni to uradili, to će sud istorije da kaže. Mi smatramo da je to moglo da bude kvalitetnije po pitanju Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

RSE: Ali godine su prošle u kojima ništa po tom pitanju nije urađeno.

Šutanovac: Nije baš da ništa nije urađeno.

RSE: Nisu učinjeni toliki iskoraci.

Šutanovac: Srbija je imala status kandidata pre godinu i po dana. U međuvremenu je počela pregovore. Taj status kandidata nije zaslužen tako što ništa nije urađeno.

RSE: Vrlo je zanimljivo to da iskorak koji ste učinili po kosovskom pitanju, vašu pariju, koja je patriotski desno orjentisana stranka, kako kažete sami, nije previše koštao, a čini se da i neće koštati na ovim izborima. Kako to objašnjavate gospodine Đuriću?

Đurić: Napravili smo sporazum po kojem će zajednica srpskih opština biti trajni okvir za opstanak našeg naroda u pokrajini
Đurić: Ne mogu do kraja da se složim sa opisom situacije mog sagovornika. Veliki problem sa kojim se naša zemlja suočila je proizašao iz činjenice da je debata o Kosovu prebačena sa terena UN-a, gde je Srbija imala čvršću podršku, na teren na kojem se danas ti razgovori odvijaju. To se itekako odrazilo na pregovaračku poziciju Srbije. Mi se hvatamo u koštac sa najtežim problemima. Napravili smo sporazum po kojem će zajednica srpskih opština biti trajni okvir za opstanak našeg naroda u pokrajini. Situacija tamo je izuzetno teška, ali mi smo spremni da je rešavamo jer znamo da je borba za Kosmet, borba novih generacija.

RSE: Zašto naprednjake nije koštao previše kosovski iskorak, ili ih nije koštao uopšte?

Šutanovac: Da je bilo više mudrosti i pameti 90-tih godina, naprednjaci, to jeste radikali, zajedno sa SPS-om, bi potpisali Dejtonski sporazum i izbegli strahote koje su se desile Srbiji, a koje i dan danas plaćamo. Mislim da je to suština cele priče.

To na ovim izborima očigledno nije velika tema. Velika tema je proces zapošljavanja, porast nezaposlenosti, pad životnog standarda i pad investicija iz inostranstva, koje su daleko od nivou u odnosu na ono što je bilo 2011. godine. Mislim da građani, koji budu 16. marta izlazili na glasanje, a pozivam ih da svi izađu na glasanje, treba da pogledaju u svoj novčanik, zamrzivač i frižider, rezervoar od automobila i vide da li zaista bolje žive. Da li im je ovaj patriotizam pomogao da se lakše kreću kroz život ili im je upravo odmogao i doveo do toga da se danas u Srbiji niko ne oseća bolje nego pre dve godine?!

RSE: Po istraživanjima su u novčanike gledali i na izborima 2012. godine, pa ste ih izgubili.

Šutanovac: Te 2012. je bila 15 posto veća prosečna plata nego danas.

RSE: Ipak su glasali za drugu opciju jer su bili koncentrisani na pitanje standarda. Šta sutra treba da se desi, posle izbora, pa da koalicija sa naprednjacima za vas bude moguća?

Šutanovac: Mi ne želimo da budemo privezak ni jednoj vlasti. DS će biti, ili stožer vlasti, ili stožer opozicije.
Šutanovac: Mislim da sve ovo, što je gospodin Đurić pričao, pokazuje da postoji jedan stepen mržnje koji se odnosi na opoziciju i DS. Mislim da sav napor, koji su iskazali, pokazuje na koji način i koliko cene naš rad. To ne može da dovede do buduće saradnje. Sa druge strane, verujem da je niz ovih stranaka i lidera, koji hvataju bidermajer koji baca Vućić na novim izborima, stao u red, ne bi li potpomogao da SNS sprovodi svoju politiku, koja je u ekonomskom i svakom drugom smislu katastrofalna i koja nas ne vodi u napredak. Mi ne želimo da budemo privezak ni jednoj vlasti. DS će biti, ili stožer vlasti, ili stožer opozicije. Mi nemamo problem sa tim da budemo u opoziciji.

RSE: Možete li da zamislite opciju u kojoj bi ste sutra, posle izbora, bili u koaliciji sa demokratama?

Đurić: DS predstavlja sindikat političkih funkcionera, koji je zainteresovan isključivo za zaštitu svojih privilegija. Na čelu te stranke nalazi se čovek koji je višestruko uvećao svoje bogatstvo za vreme dok je vršio javnu funkciju. Mi sa takvom političkom opcijom nemamo ništa zajedničko. Nemamo namere da na bilo koji način sa njima sarađujemo.

RSE: A sa opcijom koju predstavlja Boris Tadić?

Đurić: Želimo da završimo posao borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. U tom smislu ćemo nastaviti da postavljamo neprijatna pitanja svim ljudima i strankama koje su činile nekadašnje režim, ali istovremeno i da započnemo borbu za oporavak naše ekonomije, borbu za radna mesta, borbu za to da imamo odakle da plaćamo, i školstvo i zdravstvo i tu Vojsku koja je uništena i koja danas ne može da služi zbog načina na koji je urađena pre nas.

RSE: Gospodine Đuriću, da li ste izbegli pitanje o mogućoj koaliciji sa partijom Borisa Tadića?

Đurić: Ne bih da spekulišem o bilo kakvim mogućnostima. O tome sa kime ćemo ići u koaliciju, odlučiće vrh stranke. Mi smo suprotstavljeni politici svih opcija koje su činile prethodni režim, a ima ih u više stranaka.
XS
SM
MD
LG