Dostupni linkovi

Vijetnam nije pronašao nestali avion



Šef malezijske civilne avijacije odbacio je jutros mogućnost da su kineski sateliti otkrili ostatke Boinga 777 koji je iz Kuala Lumpura letio u Peking, a onda nestao sa 239 putnika i članova posade iznad Južnog kineskog mora.

Datuk Azharudin Abdul Rahman je rekao da su avioni jutros pretražili lokaciju na koju su ukazali kineski sateliti.

“Tamo nema ničeg. Išli smo tamo, i nema ničeg”, kazao je Rahman novinarima u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije. Zvaničnici Vijetnama su prethodno rekli da je oblast u kojoj su sateliti snimili nešto sumnjivo već podrobno pretražena otkako je avion u subotu ujutro nestao bez traga.Kineska agencija Hsinhua javila je jučer o satelitskim snimcima predmeta u moru kod južnog Vijetnama, i navela da se za njih pretpostavlja da su komadi olupine nestalog aviona.


Očajnička potraga za nestalim Boingom kompanije Malezija erlajnz obilježena je tragovima koji vode u krivom smjeru. Avion je nestao samo nekoliko sati nakon što je poletio iz Kuala Lumpura. Kada je išćezao, letio je na istok preko Južnog kineskog mora. Potraga za njim sada obuhvata 92.600 kvadratnih kilometara jugoistočne Azije, a u srijedu se proširila ka Indiji. Dvije trećine putnika tog aviona su bili Kinezi, zbog čega je Vlada Kine povećala pritisak na zvaničnike Malezije da riješie misteriju nestanka.

U međunarodnu potragu bez presedana po obimu, uključena su 43 broda i 39 aviona iz osam zemalja.
XS
SM
MD
LG