Dostupni linkovi

logo-print

Barozo upozorava RusijuPredsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo upozorio je danas Rusiju da prestane da podržava otcepljenje Krima ili će se suočiti sa sankcijama.

“Ostajemo duboko zabrinuti zbog situacije u Ukrajini”, poručio je Barozo obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta i oštro osudio “neisprovociran nasrtaj Rusije na ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet”.

Predsednik Komisije je najavio da će EU danas, putem zajedničkog saopštenja sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem, još jednom pozvati Moskvu da vrati vojsku u kasarne i da prestane da podržava "ilegalani" referendum o otcepljenju Krima, inače će se suočiti sa “dalekosežnim posledicama”.

“Ovo saopštenje neće ostaviti sumnje u našu odlučnost”,istakao je on.

“Lopta je u ruskom dvorištu”, rekao je Barozo i upozorio da će ishod ukrajinske krize imati efekte koji će trajati godinama.

On je podsetio na zaključke vanrednog samita EU od prošle nedelje, u kojima su najavljene trostepene sankcije Rusiji.

Prva faza, koja uključuje otkazivanje samita grupe G-8 u Sočiju i obustavljanje pregovora o viznoj liberalizaciji je već primenjena, dok bi u drugoj fazi EU mogao da zabrani putovanja i zamrzne imovinu pojedinim ruskim zvaničnicima.
XS
SM
MD
LG