Dostupni linkovi

Josipović: "Referendum o dvojezičnosti" na Ustavni sud



Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je u subotu da će "referendum o dvojezičnosti", odnosno pitanje uporabe ćirilice u Vukovaru, doći pred Ustavni sud istaknuvši kako je procedura vezana uz referendum i pitanja koja se na njemu postavljaju vrlo jasna i treba je poštivati.

Josipović je danas u svome uredu primio građane "na kavu" i tom prigodom odgovarao na novinarska pitanja, a jedno je bilo vezano uz incijativu da se raspiše referendum na kojem bi građani odlučivali o tome da se nacionalnim manjinama omogući ravnopravna službena uporaba njihova jezika i pisma (ćirilice) u sredinama u kojima čine više od polovice, a ne kao sada trećine stanovništva.

"Ja osobno bih poslao na Ustavni sud. Mislim da je procedura koja je propisana Ustavom i zakonom (o referendumu) vrlo jasna i treba je poštivati", rekao je Josipović upitan što bi on učinio s obzirom na to da je "očito da vladajuća većina ne želi zatražiti mišljenje od Ustavnoga suda" o tom referendumu.

Referendumska incijativa prikupila je više od 650 tisuća potpisa i predala ih Hrvatskome saboru, no parlament o toj incijativi još uvijek nije raspravljao, a brojne udruge, kao i parlamentarne stranke, smatraju da bi se o tom referendumu morao izjasniti Ustavni sud.

Josipović smatra da će taj predmet, na ovaj ili onaj način doći na Ustavni sud.

"Vi znate što ja mislim o tom referendumu i nadam se da će Ustavni sud imati priliku reći svoje", rekao je on.
XS
SM
MD
LG