Dostupni linkovi

Bivši broker krenuo pešice iz Rima u Pariz



Žerom Kervijel, bivši broker optužen da je 2008. godine banci Sosijete ženeral naneo štetu od skoro pet milijardi evra, krenuo je pešice iz Rima u Pariz, prenose danas francuski mediji.

Posle kratkog susreta s poglavarom Rimokatoličke ckrve, papom Franjom, Kervijel (37) je odlučio da se pešice vrati u Pariz.

"To je protest protiv tiranije tržišta, kao što je rekao i sam papa", navedeno je iz Kervijelovog okruženja.

Put od Rima do Pariza je dug oko 1.400 kilometara. Kervijel je rekao da će se odmarati svakih 15 kilometara i da će spavati kod meštana. Mediji navode da će takvim tempom u Pariz stići krajem marta.

Kervijel je 2010. godine osuđen na pet godina zatvora i pušten je na uslovnu slobodu posle tri godine.

Bivši broker, koji je postao simbol za ekonomske malverzacije, treba takođe da banci Sosijete ženeral plati odštetu od 4,9 milijardi evra, koliko iznosi izgubljena suma uz kamatu.

On je optužen za prikrivanje finansijskih manipulacija na tržištu zbog kojih je banka Sosijete ženeral pretrpela gubitke od 4,9 milijardi evra.

Za vreme suđenja Kervijel je u svoju odbranu rekao da je izgubio svest o realnosti, ali je više puta ponovio da su mu nadređeni dopuštali i čak ga ohrabrivali da preuzima rizik kad god bi uspeo da zaradi novac za banku.
XS
SM
MD
LG