Dostupni linkovi

Duple igre u odnosu prema Ukrajini


Zgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore
Iako su joj prevashodni cilj evropske i NATO integracije, zbog privlačenja ruskih investitora i ruskih turista, od sredine prošle decenije Crnoj Gori mnogi nerijetko tepaju “Ruska gubernija”. Da ima nešto u tome čućete u rekcijama građana Podgorice.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
Direktan link


A službeno povodom krize u Ukraijini crnogorski državni zvaničnici izražavaju zabrinutost i pozivaju sve strane na poštovanje krovnih međunarodnih akata, intenziviranje dijaloga i iznalaženje mirnog rješenja. Procjena analitičara je da će rusku vojnu intervenciju presjeći socijalni i politički nemiri u samoj Rusiji.

Vlada Crne Gore je saopštila da podržava teritorijalni integritet Ukrajine i nada se da će se do rješenja doći mirnim putem kroz dijalog uz konstruktivnu saradnju svih zainteresovanih strana. Procjena analitičara je da će rusku vojnu intervenciju presjeći socijalni i politički nemiri u samoj Rusiji.

U saopštenju izdatom povodom krize u Ukrajini, Vlada Crne Gore je saopštila da se priključuje zaključcima Savjeta Evropske Unije o Ukrajini koji su donijeti u ponedeljak,a u kojima se između ostalog osuđuje kršenje ukrajinskog suvereniteta, poziva zvanična Moskva da povuče snage iz te zemlje i poziva na mirno rješavanje krize. Vlada Crne Gore snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, a u saopštenju se navodi da imajući u vidu tragična iskustva iz nedavne prošlosti prilikom raspada Jugoslavije, Crna Gora sa posebnim senzibilitetom, sa žaljenjem i zabrinutošću prati razvojsituacije u Ukrajini, u nadi da će se do rješenja doći mirnim i demokratskim putem, kroz unutrašnji dijalog i kontruktivnu saradnju svih zainteresovanih strana iadekvatnu podršku cijele međunarodne zajednice, prije svega UN-a i OEBS-a.

Izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Ukraini predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić pozvao jesve članice OEBS-a da poštuju principe i duh Helsinškog završnog akta. Pogrošanje situacije u Ukrajini ugrožava bezbjednost i mir u cijelom regionu, a svakougrožavanje suvereniteta države članice OEBS-a je kršenje nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta članica. Nepoštovanje ovih obaveza je neopravdano, rekao je Krivokapić pozivajući Rusiju i Ukrajinu da preduzmu hitne korake na smirivanju situacije.

Odgovarajući na pitanje kakav se epilog može očekivati i može li kriza u Ukrajini eskalirati, geopolitički analitičar general Blagoje Grahovac procjenjuje za Radio Slobodna Evropa da iako je već oružano intervenisala, Rusija će se braniti da nije intervenisala i prebaciti težište na samoopredjeljenje građana Krima i po osnovu referenduma imaće alibi da Krim proglasi samostalnost. Međutim, Grahovac očekuje da dugoročno Rusija neće postići trijumf jer će je presjeći nemiri u samoj Rusiji.

Blagoje Grahovac
Blagoje Grahovac
Rusija će na tome istrajavati i neko će pomisliti da je Rusija time postigla veliki cilj. U prvom momentu se tako može reći, da je postigla cilj ali dugoročno nije. Zašto? Zato što proces demokratizacije ide prema istoku i on je nezaustavljiv. To je zadesilo i Ukrajinu to će zadesiti i Rusiju i sve ovo što Rusija sada može smatrati trijumfalnim uspjehom obiće joj se o glavu jer će se po mojoj procjeni uskoro nemiri početi dešavati u samoj Rusiji i prvenstveno će socijalni razlozi biti uzrok kao i demokratizacija. Socijalni se ogledaju u izrazitoj disproporciji, od raskoši i glamura do bijede. I što se demokratizacije tiče, takođe je vidljiva velika disproporcija između onih koji uživaju sva prava i većine onih koji su uskraćeni za ona osnovna prava. Godinama upozoravam da će se na prostoru Ruske federacije dogoditi građanski rat, tu ja nemam dilemu.”

Blagoje Grahovac ne očekuje eskalaciju i stvaranje šireg oružanog sukoba, ali očekuje dugi zamrznuti konflikt:

“Sada se ukrajinski slučaj može smatrati kao dugoročni politički problem, iako će biti i oružanih čarki ali to neće eskalirati. Osim politički, to će biti demokratski problem, pravni problem i u neku ruku zamrznuti konflikt koji će trajati dugo.”

Na pitanje odnosa zemalja Balkana prema krizi u Ukrajini, odnosno da li postoji konfuzija u tom odnosu - Grahovac smatra da se radi o legitimisanju o postojanju duple igre u kojoj dio političkih subjekata na jednoj strani propagira evroatlantske integracije, a paralelno traje okupacija privrednih resursa ruskih oligarha:

“Sada se najbolje vidi ko se usuđuje da realno prosuđuje i saopštava svoje mišljenje, a ko se ne usuđuje. Znači, dupli igrači se ne usuđuju da bilo šta kažu. Ako smo se ikada pitali kada će doći situacija da klasifikujemo ko je ko na Balkanu to je sada u ovom slučaju. Nijesu zbunjeni nego imamo itekako privatno, intimno navijanje za Rusiju, a imamo na sreću i nekoliko političkih subjekata koji imaju hrabrosti da osude postupak Rusije prema Ukrajini.“

Među političkim partijama u Crnoj Gori uglavnom vlada uzdržanost povodom krize u Ukrajini. Vladajuća Demokratska partija socijalista se zadržava na stavu da rješenje treba tražiti mirnim putem, a kako objavljuju podgoričke „Vijesti“ SNP nije odgovarala na pitanja, dok u Demokratskom frontu smatraju da krizu treba riješiti novim izborima.

Socijaldemokratska partija se jedina založila otvoreno za puno poštovanje suvereniteta Ukrajine uz puno poštovanje međunarodnog prava.
XS
SM
MD
LG