Dostupni linkovi

Ultraortodoksni Jevreji protestovali protiv služenja vojnog roka


Stotine hiljada ultraortodoksnih Jevreja protestovalo je u nedelju na ulicama Jerusalima, zbog planova vlade da ih natera da služe vojsku, blokiravši puteve i paralisavši ceo grad.

Prema navodima policije, bilo je prisutno više od 300.000 ljudi, a njen portparol Miki Rozenfeld rekao je da je na ulicama grada bilo rasporedjeno 3.500 policajaca.

Prema običaju, samo muškarci prisustvuju ovakvim javnim demonstracijama, ali su pripadnici ultraortodoksne zajednice ohrabrili i žene i decu da se pridruže.

Glavna gradska saobraćajnica u Jerusalimu bila je zatvorena za saobraćaj i bila je rezervisana za ultraortodoksne žene, prema pravilima njihove zajednice koja nalažu strogo razdvajanje polova.

Mnoge žene, u dugim suknjama i pokrivenih glava, nosile su molitvenike tik uz lice dok su se molile, dok su deca trčkarala izmedju njih.

Otkako je Izrael osnovan 1948, ultraortodoksnim Jevrejima, koji čine oko osam odsto od osam miliona izraelskih gradjana, u najvećoj meri je bilo dozvoljeno da zarad verskih studija izbegnu vojnu službu, koja je obavezna za većinu Jevreja.

Ultraortodoksni Jevreji insistiraju da njihovi mladići služe zemlji kroz molitvu i studije, čime čuvaju jevrejsko nasledje i kulturu a istrajavanjem u bogobojažljivom načinu života održali su živom jevrejsku kulturu kroz vekove progona.
XS
SM
MD
LG