Dostupni linkovi

Krim: Naoružane osobe zauzele regionalnu vladu i parlament



Naoružani muškarci zauzeli su zgrade regionalne vlade i parlamenta na ukrajinskom poluotoku Krimu, gdje su se u srijedu sukobili proruski separatisti i pristaše novih ukrajinskih čelnika, objavila je u četvrtak agencija Interfax. Agencija je citirala lokalnog čelnika tatarske zajednice Refata Čubarova koji je na Facebooku napisao: "Rečeno mi je da su zgrade parlamenta i vijeća ministara zauzeli muškarci u odorama koje nemaju neka poznata obilježja". "Oni zasad nisu istaknuli nikakve zahtjeve", rekao je Čubarov.

Čelnici ukrajinskih prosvjeda u srijedu su predstavili nekadašnjeg ministra gospodarstva Arsenija Jacenjuka kao svog kandidata za šefa nove vlade, nakon prošlotjednog rušenja predsjednika Viktora Janukoviča.

Članovi vijeća Euromajdana obratili su se okupljenima na Trgu neovisnosti i zatim objavili Jacenjukovo i imena još nekolicine kandidata za druga važna ministarstva, objavio je Reuters.

Oleksandar Turčinov, koji kao predsjednik parlamenta vrši dužnost predsjednika države otkako je u subotu parlament opozvao Janukoviča, rekao je da će nova vlada morati poduzeti neke nepopularne mjere kako bi izbjegla bankrot države i zajamčila građanima normalan život.
XS
SM
MD
LG