Dostupni linkovi

Turski predsednik potpisao sporni zakon o pravosuđu



Turski predsedik Abdulah Gul potpisao je danas sporni zakon kojim se ograničava nezavisnost pravosuđa.

Agencija Asošijetid pres navodi da se taj zakon uglavnom tumači kao odgovor vlade na istragu tužilaštva u korupciji u koju je umešan i premijer Redžep Tajip Erdogan.

Tužilaštvo je juče pokrenulo istragu o audio snimku na kojem navodno Erdogan i njegov sin razgovaraju o tome kako da se otarase velike količine gotovini, što se dešavalo kada je nekoliko osoba povezanih s vladom bilo privedeno zbog mita.

Zakon koji je Gul dana potpisao, ministarstvu pravde daje veću kontrolu nad savetom koji imenuje i nadzire sudije i tužioce.

To je jedna od niza spornih mera koje vladu vlada brzo usvojila nastojeći da ograniči štetu od korupcionaškog skandala, zbog kojeg je Erdogan već smenio četiri ministara, navodi AP.

Danas je parlament usvojio i ublažnu verziju zakona o internetu kojim će turske vlasti nadležne za telekomukaciju moći da zatvara sajtove zbog kršenja privatnosti, mada će morati da dobiju odluku suda što prema ranijoj verziji nije bilo potrebno.

Vlada je već smenila više hiljada policajaca, sudija i tužioca otkada je izbio skandal o korupcji u decembru, kada su privedni sinovi trei ministra.
XS
SM
MD
LG