Dostupni linkovi

U Misuriju pogubljen osuđenik uprkos nedostatku anestetika



U američkoj državi Misuri danas je pogubljen jedan osuđenik uprkos sporu zbog nestašice anestetika, nezaobilaznog sastojka koji se primenjuje u izvršenju kazne uz smrtonosnu injekciju.

Majkl Tejlor (47) pogubljen je rano jutros po američkom vremenu. Osuđen je na smrt zbog silovanja i ubistva devojke koju je oteo na autobuskoj stanici, navele su lokalne vlasti.

Tejlor i njegovi advokati su se borili za pomilovanje do poslednjeg trenutka, a odluka o egzekuciji je doneta nakon što je Vrhovni sud odbio Tejlorovu žalbu, a guverner Misurija odbio pomilovanje.

Od kada su evropski proizvođači odbili da SAD isporučuju anestetik pentobarbital za ljudska pogubljenja, države u kojima je na snazi smrtna kazna, okreću se novim dobavljačima ili neovlašćenim proizvodima.

Zbog te nestašice povećao se broj žalbi na smrtnu presudu u SAD, jer se osuđenici plaše da će umreti u nesnosnim bolovima ako u injekciji nema odogovarajućeg jakog anestetika. Prema američkom Ustavu, osuđenici na smrt ne smeju da osećaju bolove prilikom pogubljenja.

Kao način izvršenja smrtne kazne, injekcija se koristi od 1979. godine kao zamena za tradionalne metode pogubljenja: električnu stolicu, gas, vešanje i streljanje.

Smrtna kazna je na snazi u oko 30 američkih saveznih država.
XS
SM
MD
LG