Dostupni linkovi

Jordanski parlament traži proterivanje ambasadora Izraela



Jordanski parlament jednoglasno je danas odlučio da protera izraelskog ambasadora zbog rasprave u izraelskom parlamentu o preuzimanju suverniteta nad svetim mestom u Jerusalimu kojim upravlja Jordan.

Glasanjem aklamacijom je odlučeno i da se opozove jordanski ambasasdor iz Izraela, ali ova odluka nije obavezujuća za vladu Jordana koja nastoji da održi diplomatske veze s Izraelom.

Poslanik u Knesetu vladajućeg Likuda Moše Fejglin pokrenuo je raspravu o tome da Izrael preuzme kontrolu nad muslimanskim svetim mestom Hramovoj gori, kojom, prema mirnovnom sporazumu iz 1994, upravlja Jordan.

Jevreji i Palestinci se spore oko suvereniteta nad Hramovom gorom, kako je zovu Jevreji, ili Plemenitom svetilištu (Haram el Šarif), kako je zovu Arapi, jer je obe zajednice smatraju svojim svetim mestom.

Prema jevrejskoj tradiciji, Bog je s tog mesta pokupio prah kako bi stvorio prvog čoveka Adama. Na tom mestu su sagrađena prva dva jerusalimska hrama. Jevreji veruju da će biti sagrađen i treći, poslednji hram na tom mestu.

Muslimani smatraju to mesto trećim najsvetijim mestom islama i mestom Muhamedovog putovanja u Jerusalim i njegovog uzdizanja u nebo. Oni to mesto povezuju i s jevrejskim biblijskim prorocima koji se poštuju i u islamu. Na tom mestu se nalazi džamija Al-Aksa s Kupolom na steni. To je najstarija očuvanja islamska građevina na svetu.
XS
SM
MD
LG